Amorțirea mâinilor sau picioarelor! Semne care pot indica un deficit de vitamine importante în organism

Amorțirea mâinilor sau picioarelor! Amorțirea mâinilor, picioarelor, dureri musculare sau frisoane sunt semne care pot indica un deficit de vitamine importante în organism. 

Factorul principal, care duce la apariția acestor probleme este blocarea nervilor sau a vaselor sangvine. Ai mare grijă însă, deoarece această senzație poate fi un simptom al bolilor grave, care necesită îngrijire medicală.

Potrivit gastroenterologului Dilyara Lebedeva, vitamina B12 este cea mai importantă vitamina în acest sens.

„Veganii și persoanele cu gastrită se plâng cel mai adesea de deficiența acesteia. Este adevărat că microbiota noastră o poate sintetiza, dar exclusiv în scopuri proprii”, adaugă dr. Dilyara Lebedeva.

Cea mai importantă vitamina pentru memorie

Potrivit gastroenterologului, există multe motive pentru dezvoltarea unei stări de deficiență:

  • Aport nutrițional scăzut;
  • Gastrită atrofică, inflamație a tractului gastro-intestinal;
  • Aciditate scăzută a stomacului – hipoaciditate (aciditatea este importantă pentru absorbția vitaminelor);
  • Anumitor medicamente, inclusiv inhibitori ai pompei de protoni; paraziți, în special intestinal; sarcina și alăptarea;
  • Vârsta înaintată, când funcția gastrointestinală scade;
  • Alcoolism sau luarea de contraceptive orale.

Puteți verifica dacă aveți deficiență sau nu folosind un test de sânge.

După cum explică Dilyara Lebedeva, un indicator precum cianocobalamina, o formă de Vitamina B12, este de obicei monitorizat, dar aceasta este o formă inactivă a substanței în cauză. De asemenea, este important să se verifice nivelul de holotranscobalamină și homocisteină din sânge, precum și acizii organici din urină.

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cât de periculos este deficitul de vitamina B12

Potrivit specialistului, deficitul de vitamina B 12 poate provoca atrofia mucoasei măduvei osoase, a cavității bucale, a limbii și a tractului gastro-intestinal și, de asemenea, poate duce la tulburări neurologice, inclusiv boala Alzheimer.

Pentru a compensa deficiența, dr. Dilyara Lebedeva spune că trebuie eliminată mai întâi cauza apariției sale. De asemenea, ar trebui să includeți în alimentație pește  și ouă.

Suplimentele alimentare – suplimente de vitamine care se prezintă sub diferite forme – pot ajuta și ele, dar medicul nu recomandă automedicația, potrivit Actualno. Ele trebuie luate întotdeauna după recomandarea medicului.

Când este amorțeala o urgență medicală
Amorțeala pe o parte, dificultățile de vorbire, gândirea confuză și slăbiciunea ori paralizia feței pot semnala prezența accidentului vascular cerebral, așa că nu ignoră astfel de simptome și adresează-te de urgență medicului dacă apar. De asemenea, dacă amorțeala este însoțită de dureri severe de cap, pierderea conștienței, confuzie și dificultăți de respirație, solicită imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumoră cerebrală.

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amorțelii

Pentru determinarea cauzelor amorțelii, medicul poate solicita mai multe investigații, dacă istoricul medical și examinarea clinică (testarea reflexelor, a rezistenței musculare și a funcțiilor senzoriale) nu indică un răspuns clar. Acestea pot include: analize de sânge și urină (hemogramă, examen complet al electrolitilor, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN și tomografie computerizată.

Recent Posts

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

7 minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

17 minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

37 de minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

o oră ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Citeste si: