Categories: Ştiri sănătate

ANMCS: Doar 15,65% din spitalele evaluate pe baza standardelor recunoscute internațional îndeplinesc condițiile de acreditare

Un număr de 23 de spitale din cele 147 evaluate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate pe baza standardelor recunoscute internaţional îndeplinesc condiţiile de acreditare, iar 106 – îndeplinesc parţial aceste condiţii, informează ANMCS, într-un comunicat de presă.

„Actualele standarde sunt acreditate la nivel internaţional de către ISQua, din februarie 2018. Acestea au fost elaborate şi adoptate după ce ANMCS a constatat că deficienţele unităţilor sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 972/2010. Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate până în prezent, în conformitate cu aceste standarde, îndeplinesc condiţiile de acreditare. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parţial condiţiile de acreditare şi se află în supravegherea ANMCS pentru 12 luni, perioadă în care organismele responsabile (Ministerul Sănătăţii, unităţile administrativ-teritoriale, etc.) trebuie să se implice şi să le sprijine în scopul creşterii nivelului de conformitate”, se arată în comunicatul ANMCS.

De asemenea, 18 din spitalele evaluate nu îndeplinesc condiţiile de acreditare. Numai pentru 47 de spitale procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situaţia acestora a fost publicată în Monitorul Oficial, precizează sursa citată.

Potrivit legii, calitatea serviciilor de sănătate furnizate de unităţile sanitare ar trebui verificată, pe baza standardelor de acreditare, de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică.

„Până la această dată, în cadrul ANMCS nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătăţii sau vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformităţi care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătăţii, cineva cu responsabilităţi în domeniu nu cunoaşte prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora. Unităţile sanitare funcţionează în baza autorizaţiei sanitare de funcţionare eliberată de Direcţiile de Sănătate Publică şi nu în baza certificatului de acreditare. ANMCS a semnalat de mai multe ori deficienţele în eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare şi a solicitat îndreptarea acestora. În prezent, spitalele funcţionează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizaţiile sanitare de funcţionare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spaţiul public”, precizează sursa citată.

Recent Posts

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

12 minute ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

42 de minute ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

o oră ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

2 ore ago

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

3 ore ago

Citeste si: