Categories: Ştiri sănătate

Farmaciștii pot elibera antibiotice fără rețete, în cantitatea necesară de 48 de ore. Cum vor fi monitorizate declarațiile pe propria răspundere

Ministerul Sănătății dorește să monitorizeze consumul de antibiotice. Măsura vine în condițiile în care, românii se află pe locul doi în Europa la consumul zilnic al acestor tipuri de medicamente.

Așadar, ordinul care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic a creat multă rumoare în spațiul public. Farmaciștii pot elibera antibiotice fără rețete, în cantitatea necesară de 48 de ore. Care sunt noutăți față de acum 10 zile, cum vor fi monitorizate declarațiile pe propria răspundere?  Anca Crupariu, farmacist și purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, invitatul „Apelului matinal”, vine cu explicații.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Nu, nu au apărut încă, dar ce pot să vă spun și așa am susținut ori de câte ori am avut ocazia, ordinul este perfectibil și sunt discuții între reprezentanți ai Colegiului Farmaciștilor și reprezentanții Ministerului Sănătății pentru a se aduce îmbunătățiri, clarificări acestui ordin. Dar încă o dată susțin, este extrem de important că s-a pornit pe această cale, pentru că rezistența bacteriilor la antibiotice nu este o glumă, este un fenomen, un flagel la nivel global și trebuie să se alinieze și România la acțiunile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, în planul global de acțiune împotriva rezistenței la antimicrobiene.

Deci este un prim demers, care ne bucură și care, așa cum spunea și Ministerul Sănătății, sigur este perfectibil. Se caută soții pentru sistemul de raportare /geftene/ pentru adaptarea sistemelor din farmacie la acest tip nou de raportare a eliberării de antibiotice, la declarațiile pacienților pe proprie răspundere. Sigur, sunt aspecte asupra cărora trebuie să ne aplecăm pentru a găsi soluția optimă, dar important este că s-a pornit pe această cale”, conchide Anca Crupariu.

Anca Crupariu a vorbit și despre propunere legislativă pentru modificarea Legii farmaciei nr 266/2008. Proiectul vizează instituirea de noi reglementări pentru înființarea de farmacii și puncte de lucru ale acestora.

  „S-au adăugat în acest proiect de ordonanță de urgență câteva prevederi pe care noi le salutăm. Deci, la criteriul demografic, care se referă la numărul de farmacii raportat la numărul de locuitori, s-a adăugat o prevedere extrem de importantă, care nu exista înainte, și anume prevederea referitoare la înființarea unei unități farmaceutice în rural, o farmacie la 4.000 de locuitori, ceea ce considerăm că este extrem de important ca predere în acest moment.

Iar dacă ne referim la celălalt criteriu, care nu exista în Legea 266, este vorba de criteriul geografic, adică distanța minimă dintre două farmacii, şi acesta este extrem de important pentru că, sigur, are în vedere o eliminare a aglomerării, a concurenţei neloiale și astfel se prevede ca în urban să existe o distanță de minimum 250m între farmacii, iar în rural de minimum 500m între farmacii.

De asemenea, se adaugă încă o prevedere la fel de importantă, și anume că, în situația în care în mediul rural nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanță de 5 km, să se poată înființa o singură farmacie comunitară, fără respectarea criteriului demografic, de o farmacie la 4.000 de locuitori”, afirmă Anca Crupariu, potrivit RRA.

Normalitate în privința autorizării de noi unități farmaceutice

„Pentru moment, Colegiul susține că aceste prevederi vor aduce, cum spuneam, normalitate în privința autorizării de noi unități farmaceutice. Sigur, mai sunt și alte prevederi, dar care nu au impact direct asupra pacientului. Mai sunt prevederi care pot fi îmbunătățite prin discuții, prin comunicare eficientă cu Ministerul Sănătății, dar se referă strict la aspecte administrative între farmacie și Ministerul Sănătății, care este instituția care le autorizează și care le inspectează, nu sunt aspecte care să intereseze pacientul”, spune Anca Crupariu. 

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

2 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

2 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

3 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

3 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

4 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra