Categories: Stil de viaţă

Anticoncepționalele, „sperietoare” sau cea mai bună invenție a omenirii?

Cristina Lica

Pilulele sunt recomandate doar după efectuarea unor analize, fiind contraindicate femeilor cu diabet, boli de inimă, varice, colesterol și hipertensiune. Și cele cu istoric de cancer la sân în familie ar trebui să le evite. Îngrășarea și pierderea libidoului sunt mituri.

La mai bine de trei decenii de la apariție, pilulele contraceptive continuă să stârnească controverse. În timp ce unii doctori le recomandă pacientelor să nu ia pilule dacă nu este absolută nevoie, alții susțin că, atât timp cât sunt administrate controlat și nu există contraindicații, beneficiile lor în prevenirea sarcinilor nedorite sunt mult mai mari decât riscurile. Efecte secundare precum creșterea în greutate sau pierderea libidoului au mai degrabă cauze psihice, dau asigurări specialiștii.

De-a lungul timpului, au existat însă o serie de scandaluri legate de pilule: anul trecut, Agenția Medicamentului din Franța a dispus retragerea de pe piață a pastilelor Diane 35, una dintre cele mai utilizate mărci, după ce patru femei ar fi murit din cauza lor.

Cu o experiență de 20 de ani în obstetrică și ginecologie, medicul Ioan Stoian susține că a întâlnit doar patru-cinci cazuri de complicații grave provocate de administrarea contraceptivelor, respectiv tromboză (cheaguri de sânge la nivelul venelor).

Nerecomandate după 35 de ani

Înainte de a prescrie contraceptive, medicul recomandă un set complet de analize de sânge și alte investigații. „Femeile care nu au luat niciodată pilule trebuie să facă teste de sânge pentru a determina profilul lipidic, glicemia, verificarea activității hepatice, măsurarea tensiunii arteriale și o ecografie mamară. Femeile cu afecțiuni preexistente la sân sau cele cu istoric de cancer mamar sau de endometru în familie nu au voie să ia contraceptive, întrucât pot crește riscul de boală”, atenționează ginecologul. De asemenea, diabeticele, cele cu probleme la inimă, afecțiuni cerebrale (istoric de accident vascular), migrene, probleme circulatorii (inclusiv un început de varice), femeile cu un nivel ridicat al colesterolului și al trigliceridelor, tulburări de metabolism, au interzis la pilule.

Nu există o vârstă ideală pentru administrarea de contraceptive. „Vârsta potrivită este odată cu începerea vieții sexuale, de la 18 ani sau mai devreme. În schimb, după vârsta de 35-40 de ani, pilulele pot crește riscul de tromboză și alte efecte secundare și ar fi indicată întreruperea lor”, adaugă specialistul.

Și fumatul în timpul administrării pilulelor reprezintă un factor suplimentar de risc de tromboză, care poate duce la embolie pulmonară sau cerebrală fatală.

În octombrie 2013, comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului a reevaluat riscul de apariție a tromboembolismului venos asociat cu utilizarea contraceptivelor combinate, ajungând la concluzia că beneficiile în prevenirea sarcinilor nedorite depășesc, în continuare, riscurile.

„Această reevaluare nu trebuie să constituie un motiv pentru ca femeile care au  utilizat contraceptive hormonale combinate și la care nu a apărut nicio problemă să înceteze utilizarea  acestora”, susțin experții.

Pauză o lună pe an

Riscul de îngrășare, o idee care circulă în rândul femeilor, este mai mult imaginar, susțin doctorii. „Se spune că 10% din femeile care iau contraceptive se îngrașă, 10% slăbesc, iar 80% nu suferă modificări ale greutății corporale. La fel și cu scăderea libidoului. Pilulele în sine nu scad apetitul sexual. Probabil însă, pentru că nu mai există riscul de sarcină, partenerii își pierd interesul pentru relații sexuale. Riscul de sarcină funcţionează ca atunci când întreții relații în locuri mai aparte, cu parteneri interziși, în general, care presupune pericol”, mai explică ginecologul Ioan Stoian.

Părerile medicilor sunt împărțite și atunci când vine vorba de durata de administrare a anticoncepţionalelor. „Unii spun că trebuie să faci pauză la șase luni, alții la un an etc. Nu scrie nicăieri cât timp ai voie să iei pastile și cât nu. Ce fac însă pilulele? Determină anovulație, de aceea, eu recomand ca, timp de o lună pe an, femeile să renunțe la pastile pentru a mai lăsa ovarele să lucreze”, mai recomandă doctorul.

De asemenea, nu există nici un interval de timp prestabilit în care femeile care își doresc să rămână gravide să renunțe la contraceptive.

„Aici e iar un mit, că trebuie să renunțe la ele cu trei luni sau un an înainte. Nu există așa ceva, odată ce a întrerupt administrarea, o femeie care nu are probleme de fertilitate poate rămâne însărcinată în luna imediat următoare. Din contră, celor cu probleme de fertilitate le recomandăm tratament cu contraceptive timp de trei luni, să pui ovarele în repaos, tocmai pentru ca după întreruperea lor, ele să înceapă să lucreze mai intens. Iar un istoric mai lung de contraceptive nu afectează în niciun fel fătul sau gravida”, conchide ginecologul Ioan Stoian.

^ Diane 35, cel mai mare scandal al contraceptivelor

La începutul anului trecut, oficialii francezi din domeniul sănătății au dispus retragerea contraceptivelor Diane 35 de pe piață. Folosite inițial ca tratament antiacnee, pilulele Diane 35 ar crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.  Agenția Medicamentului din Franța a anunțat că în ultimii 25 de ani s-au înregistrat 125 de cazuri de tromboze și patru decese „imputabile unei tromboze venoase cauzate de Diane 35”. Prescrise anual pentru 315.000 de femei în Franța, pilulele „Diane 35” au primit autorizația de punere pe piața franceză în 1987 ca tratament împotriva acneei, dar utilizarea inițială a fost deturnată, fiind administrate oral drept contraceptiv. În 2012, în România, s-au vândut 344.438 de cutii de Diane 35.

Pilula de a doua zi, puțin eficientă la femeile plinuțe

La începutul acestui an, Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o reevaluare a contraceptivelor de urgență pentru a stabili dacă acestea își pierd eficiența în prevenirea sarcinilor nedorite în cazul femeilor cu probleme de greutate. Printre pilulele de a doua zi care fac obiectul reevaluării se numără: Norlevo, Levonelle/Postinor sau Levodonna (care conțin un progestativ numit levonorgestrel), precum și un alt medicament, ellaOne, care conține ulipristal acetat, autorizat în UE din anul 2009. Totul vine după ce o serie de studii clinice din 2013 au arătat că eficacitatea contraceptivelor pe bază de levorgestrel a scăzut în cazul administrării la femei cu greutatea corporală de 75 de kilograme, iar în cazul administrării la femei cu greutate mai mare de 80 kilograme, levonorgestrelul nu a fost eficace.

 

Recent Posts

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

19 minute ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

50 de minute ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

o oră ago

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

2 ore ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

2 ore ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra