Antihistaminice. Tot ce trebuie să știți despre aceste medicamente antialergice

Din cuprinsul articolului

Antihistaminice. Aceste medicamente sunt utilizate în mod obișnuit pentru a combate simptomele alergice. Atunci când sunt luate suficient de devreme, acestea pot ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției acestora. Ce medicament ar trebui să aleg? Am nevoie de o rețetă sau nu? La ce efecte secundare ar trebui să mă aștept? Răspunsuri de la Dr. Jean-Marie Nguyen, medic alergolog.

Polen, acarieni, păr de animale, alimente etc. În contact cu anumiți alergeni, sistemul nostru imunitar poate intra în suprasolicitare: începe să producă o cantitate anormal de mare de anticorpi înainte de a elibera histamină, responsabilă de expulzarea alergenilor din organism și care provoacă o serie întreagă de simptome: strănut, ochi înlăcrimați, tuse, mâncărimi etc.

Din fericire pentru cei afectați, există medicamente specifice, cunoscute sub numele de antihistaminice, care pot preveni – sau cel puțin limita – efectele histaminei.

Antihistaminicele contracarează acțiunea histaminei. Prin urmare, acestea sunt utilizate de aproape cincizeci de ani pentru a combate simptomele alergice. Concret, antihistaminicele blochează receptorii de histamină, ceea ce împiedică histamina să se lege de acești receptori și să declanșeze simptomele alergice.

Prin urmare, ele nu acționează asupra cauzei alergiei, dar pot avea un efect preventiv (atunci când sunt administrate înainte de expunerea la un alergen) sau curativ (pot reduce simptomele odată ce acestea au început).

Bine de știut: „În cazul alergiilor severe, acestea sunt uneori ineficiente și trebuie înlocuite cu alte medicamente mai potrivite”, spune Dr. Nguyen.

Ce sunt antihistaminicele H2?

„Antihistaminicele H2 nu sunt folosite pentru a trata alergiile. Ele sunt în general recomandate în managementul problemelor gastrice, pentru a reduce secreția de acid gastric în contextul GERD, de exemplu”, răspunde alergologul.

Antihistaminicele H1 pot fi prescrise atât adulților, cât și copiilor. Ele sunt în general oferite sub formă de medicație orală (tablete, capsule, siropuri), dar pot fi utilizate și local sub formă de :

  • picături pentru ochi (azelastină, levocabastină, emedastină și olapatadină);
  • soluții nazale (azelastină);
  • creme sau geluri (prometazină, difenhidramină).

Ce antihistaminice sunt disponibile fără prescripție medicală?

O reacție la o mușcătură de insecte, la praf, la animalele de companie… Există multe antihistaminice disponibile în farmacii, dar nu ezitați să cereți sfatul farmacistului, care vă va putea ajuta în cel mai bun mod posibil în funcție de situație.

Ce antihistaminice sunt disponibile pe bază de prescripție medicală (listă)?
Cele mai frecvent prescrise antihistaminice includ: Aerius, Bilaska, Clarityne, etc.

Puteți lua cortizon?

Cortizonul este un medicament corticosteroid în general prescris pentru a trata inflamațiile grave și alergiile. De obicei, este posibil să îl combinați cu un antihistaminic H1. Acest lucru poate fi chiar recomandat în unele cazuri pentru a trata alergiile sau inflamațiile grave.

Iar în cazul unei alergii severe, dacă acest lucru nu este suficient, putem trece la desensibilizare, cu alte cuvinte, la imunoterapie țintită împotriva unui anumit alergen”, subliniază Dr. Nguyen. Acest tratament se desfășoară uneori pe parcursul mai multor ani și constă în expunerea pacienților la doze progresive de alergeni pentru a obișnui organismul lor să nu mai declanșeze reacții inflamatorii., potrivit Sante Magazin.

Recent Posts

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

42 de minute ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

o oră ago

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

2 ore ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

2 ore ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

3 ore ago

Citeste si: