Apa de gură poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge la unii pacienți diabetici

Apa de gură poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge. Parodontita este o infecție a gingiilor care dăunează țesutului moale din jurul dinților. Afecțiunea  este legată de boli precum diabetul, demența, bolile cardiovasculare și infecțiile tractului respirator.

Menținerea unei bune igiene orale a fost legată nu doar de riscul redus de infecții ale gingiilor, dar și de afecțiuni precum diabetul și Alzheimer.

Recent, un studiu a oferit mai multe dovezi în acest sens, după ce descoperirile au sugerat că utilizarea apei de gură antiseptice la unii pacienți diabetici poate contribui la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge.

Apa de gură poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge la unii pacienți diabetici

În cel mai recent studiu, cercetătorii au descoperit că atunci când persoanele cu diabet zaharat de tip 2 făceau gargară cu o apă de gură antiseptică, a existat o reducere notabilă a numărului de bacterii asociate cu parodontoza.

Mai mult, atunci când au existat niveluri bacteriene reduse, a existat un control mai bun asupra nivelului de zahăr din sânge la unii pacienți cu diabet, conform studiului publicat în revista Scientific Reports.

„Există trei specii bacteriene extrem de virulente care sunt legate de parodontită sau de boli ale țesuturilor din jurul dinților. Am decis să vedem dacă putem reduce aceste trei specii — Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola și Tannerella forsythia — la pacienții cu diabet de tip 2 folosind o apă de gură care conține gluconat de clorhexidină antiseptic”, a spus Saaya Matayoshi, autorul principal al studiului, potrivit News Medical.

Descoperirile s-au bazat pe un studiu de un an care a implicat 173 de pacienți. Pentru a determina eficacitatea gargarării cu apă de gură, participanții au fost rugați să folosească apă pentru a face gargară în primele șase luni și să treacă la apă de gură antiseptică în următoarele șase luni.

Cercetătorii au recoltat apoi probe lunare sau bilunare de salivă și sânge.

Gargara cu apă de gură de cel puțin două ori pe zi

Probele de salivă au ajutat la identificarea a trei specii bacteriene legate de parodontoză, în timp ce probele de sânge au măsurat nivelurile de HbA1c indicând controlul zahărului din sânge.

„Nu am fost surprinși să vedem că gargara cu apă nu a avut efecte asupra speciilor bacteriene sau asupra nivelurilor de HbA1c. Cu toate acestea, a existat o reducere generală a speciilor de bacterii atunci când pacienții au trecut la apă de gură, atâta timp cât făceau gargară de cel puțin două ori pe zi”, a exlicat Kazuhiko Nakano, autorul principal al studiului.

Deși nu au existat modificări generale ale nivelurilor de HbA1c atunci când pacienții au făcut gargară cu apa de gură antiseptică, cercetătorii au observat că au existat variații mari în răspunsurile individuale.

Când participanții au fost împărțiți în pacienți mai tineri și mai în vârstă, pacienții mai tineri au avut reduceri mai mari ale speciilor de bacterii și o îmbunătățire semnificativă a controlului zahărului din sânge atunci când au folosit apa de gură în comparație cu apă.

Cercetătorii cred că, în cazul în care ar putea fi identificați pacienții care ar putea răspunde bine la apă de gură antiseptică, ar fi un tratament ușor de utilizat pentru persoanele cu boli parodontice.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

2 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

3 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

3 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

4 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

4 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

5 ore ago

Citeste si: