Categories: Ştiri sănătate

Apelul lui Alexandru Rafila: „Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

Din cuprinsul articolului

Apelul lui Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății îi sfătuiește pe cei sub 40 de ani să îşi ridice pastilele de iod, puse la dispoziţie gratuit de stat.

Anunțul lui Alexandru Rafila vine în contextul în care armata rusă a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la doar câteva sute de kilometri de România.

Ministrul Sănătății îndeamnă persoanele sub 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu.

Apelul lui Alexandru Rafila. „Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila.

Alexandru Rafila preciează că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc pastilele.

„Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a adăugat ministrul.

Întrebat despre cerere, Rafila a răspuns că e „mai mare, mai mică. Nu știu să vă spun, dar acum probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”.

Zelenski, apel disperat

Organismul de supraveghere nuclear al ONU a cerut încetarea imediată a tuturor acțiunilor militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie, după ce aceasta a fost lovită de bombardamente, provocând închiderea unuia dintre reactoare și creând un „risc foarte real de dezastru nuclear”. Volodimir Zelenski, de asemenea, cere un răspuns internațional mai puternic până nu este prea târziu, scrie evz.

„Am discutat cu Charles Michel, i-am povestit despre situaţia de pe câmpul de luptă, în special la centrala Zaporojie. Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunităţii internaţionale – sancţiuni asupra industriei nucleare ruseşti şi a combustibilului nuclear”, a scris Zelenski pe Twitter.

 

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

24 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

54 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică