Astigmatismul: ce este si cum se manifesta?

Astigmatismul este una dintre cele mai frecvente afectiuni oftalmologice. Denumirea provine din limba greaca de la termenul ,,astigma’’, care semnifica lipsa unui punct de focalizare.

Suferinta se manifesta prin deformarea corneei astfel incat razele de lumina au un proces defectuos de refractie in interiorul globului ocular. Din acest motiv scade acuitatea vizuala pentru obiectele situate in departare.

De cele mai multe ori, astigmatismul este congenital, dar poate fi dobandit in cursul vietii. Tehnologia moderna ne ofera multiple cai de tratament, de la lentile care corecteaza defectul pana la interventii chirugicale.

De ce apare astigmatismul? Teoria ereditara e suspectata

Globul ocular are in mod fiziologic forma sferica. Razele de lumina strabat straturile oculare (cornee, cristalin si asa mai departe) si se focalizeaza la nivelul retinei. Pacientul cu astigmatism prezinta modificari la nivelul curburilor globului ocular si de aceea razele de lumina se focalizeaza in puncte multiple in interiorul ochiului. Imaginea formata este neclara, are aspect dublu si genereaza pacientului o stare de ameteala.

In acest moment, nu se cunoaste etiologia exacta, dar teoria ereditara este suspectata. De asemenea, suferinta apare uneori in urma traumatismelor oculare sau dupa interventia chirurgicala la ochi.

In literatura medicala este documentata o boala rara, degenerativa si progresiva, denumita keratoconus. Aceasta duce la alterarea corneei si la degradarea vederii. Astigmatismul se poate dezvolta unilateral, la un ochi, sau bilateral.

Simptomele care apar la ochi

Fiecare pacient prezinta simptome particulare, dar, in general, nucleul manifestarilor clinice este reprezentat de vederea dubla si formarea imaginilor neclare.

Consecintele sunt variate si exista multiple asocieri de simptome nespecifice precum durerea de cap, vedere nocturna dificila, iritarea ochilor, stare de disconfort generala sau dureri oculare generate de suprasolicitarea ochilor.

Fiind un viciu de refractie, astigmatismul se poate asocia cu alte afectiuni oculare (de exemplu miopia si hipermetropia).

Când trebuie să mergi la oftalmologie

Medicul oftalmolog poate depista aceasta afectiune in urma interogarii istoricului medical al pacientului, examinarii clinice si investigarii  caracteristicii ereditare.

ASTIGMATISMUL> Diferenta intre ochiul normal si cel cu astigmatism.

La sectia de oftalmologie se poate realiza examinarea oculara completa pentru a observa functionarea corecta a celor doi ochi.

Medicul oftalmolog utilizeaza diverse instrumente pentru a stabili diagnosticul: testarea acuitatii vizuale, testul refractiei si keratometrie. Astigmatismul se masoara in dioptrii. Pentru astigmatismul pana in 0,5 dioptrii, tratamentul nu este necesar.

Intervenția chirurgicală aduce un rezultat permanent

Atunci cand calitatea vietii este afectata, se recomanda tratamentul astigmatismului. In primul rand, se pot folosi ochelari cu lentile cilindrice, pentru corectarea viciului de refractie. Acestea aduc modificari la nivelul curburii ochilor, imaginea se focalizeaza corect pe lentila si devine clara.

In locul ochelarilor se pot folosi, de asemenea, lentile de contact, dar dezavantajul este ca riscul de infectii oculare este crescut.

Exista si varianta tratamentului chirurgical pentru a minimiza utilizarea lentilelor cilindrice. Astfel, cu ajutorul laserului este redata curbura fiziologica a corneei si defectul de refractie este corectat.

Avantajul principal este faptul ca rezultatul este permanent. Totusi, interventia chirurgicala are si dezavatanje precum durere locala, infectii oculare sau chiar pierderea completa a vederii.

Va recomandam sa discutati cu medicul oftalmolog daca suspectati ca suferiti de astigmatism.

Surse: https://www.wikipedia.org,  https://www.mayoclinic.org/, https://www.healthline.com/

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

8 minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

38 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică