Atenție la acest medicament! Poate fi letal pentru copii!

Medicii atrag atenția asupra unui medicament comun, utilizat frecvent de români. Deși acesta pare inofensiv, în cantități excesive poate fi fatal, mai ales în cazul copiilor. 

Doi copii din Botoșani au ajuns în stare gravă la spital, după ce s-au intoxicat cu paracetamol. Ei au fost transferați cu avionul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, informează DC News.

Băiețelul de doi ani și fetița de cinci ani, din Botoșani, au fost transportați în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, cu un avion SMURD.

Acest medicament poate fi letal în cazul copiilor!

Cei doi au fost diagnosticați cu intoxicație cu paracetamol. În prezent, starea lor este stabilă.

Pare-se că ei au găsit la bunici un recipient cu paracetamol-sirop pentru copii și l-au băut. Mama lor, medic, i-a găsit, le-a administrat un tratament și i-a dus de urgență la spital.

Acolo, medicii au făcut spălături gastrice și au cerut transferul către spitalul din Capitală, dat fiind faptul că nu știau ce cantitate de substanță a fost ingerată și dacă s-a metabolizat în organism, transmite Realitatea Plus.

Diana Cimpoeșu, medic a vorbit despre importanța modului de administrare, la Antena.

„Am preluat cu mașina SMURD copilul de 2 ani, ambulanța a asigurat transferul celui de 5 ani, este vorba despre o supradoză de paracetamol pentru greutatea și vârsta micuților, tratamentul s-a început la Botoșani, s-a continuat până la Iași și a continuat până i-a luat avionul din București. Este tip de intoxicație care poate apărea și la adulți, iar ultimul caz avut a fost cu o cantitate mare luată de un pacient care a dus la deces. Cantitățile mari de paracetamol, la un organism fragil, pot fi letale!”

Intoxicația acută cu paracetamol are 4 stadii

Stadiul iniţial (0-24 ore). Caracterizat prin anorexie, greață, voma, letargie, diaforeza, transpirații.

Stadiul intermediar (24-48 ore). În acest stadiu, starea generală bună poate foarte înșelătoare, dar paraclinic se înregistrează creșterea valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modificarea timpilor de coagulare. Poate apărea icterul şi pot apărea sângerări ale mucoaselor. Hipoglicemia poate fi prezentă.

Stadiul hepatic (3-4 zile), concretizat prin encefalopatie hepatică, confuzie, letargie, voma, icter, sângerări spontane, comă, sindrom hepatorenal.

Stadiul de refacere durează până la 5 zile, când transaminazele revin la normal. Structura hepatică se normalizează în decurs de 3 luni de la injuria acută, potrivit Antena 3.

Recent Posts

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

28 de minute ago

Andrei Caramitru: „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net, e doar eșecul tău”

Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…

58 de minute ago

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

o oră ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

2 ore ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

2 ore ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

2 ore ago

Citeste si: