Atenție la durerea de spate. Poate fi simptomul unui cancer rar!

Din cuprinsul articolului

Mielomul multiplu este un tip de cancer de sânge care afectează sistemul hematologic și, în principal, produce complicații la nivelul rinichilor și oaselor.

În plus, simptomele sale sunt greu de diferențiat de cele ale altor boli.

Mielomul multiplu atacă celulele plasmatice, un tip de globule albe care are funcția de a produce anticorpi pentru a lupta împotriva infecțiilor.

În locul celulelor sănătoase, apar versiuni maligne care se înmulțesc și încep să producă anticorpi anormali, cunoscuți sub numele de proteină M sau proteină monoclonală, care dăunează diferitelor părți ale corpului.

De aceea boala are în denumire cuvântul „multiplu”.

Durerea de spate, simptom principal

Pacienții resimt de obicei, înaintea oricărui alt simptom, dureri de spate, o afecțiune destul de generică care poate fi rezultatul unei simple nopți de somn într-o poziție incomodă, un antrenament intens în sală sau mulți alți factori de zi cu zi.

Dar durerea de spate este, de asemenea, considerată a fi principalul simptom al acestui cancer rar.

Tocmai această stare de rău a fost cea care l-a determinat pe Luiz Fernando Fontenele, în vârstă de 37 de ani, să pornească o lungă călătorie de examinări și consultații medicale până când a descoperit boala.

„Mă durea foarte mult și la numai șapte luni după ce am suferit prima fractură am primit diagnosticul. Mi-am ridicat suspiciunea pentru că citisem despre simptome pe internet”, își amintește el.

Ca și în cazul lui Luiz Fernando, boala poate duce la fracturi, deoarece lasă oasele mai slabe; anemie, din cauza excesului de celule plasmatice în măduva osoasă, care duc la reducerea numărului de celule formatoare de sânge; iar in cazurile mai severe, insuficienta renala, datorita leziunilor pe care le provoaca tubilor renali.

Un cancer rar

Deși rar, este al doilea cel mai frecvent cancer de sânge din lume.

Boala este mai frecventă la persoanele peste 60 de ani, dar este diagnosticată și la persoanele mai tinere.

Cel mai emblematic caz din literatura mondială s-a petrecut în Brazilia, potrivit BBC.

Un băiețel de 8 ani a fost diagnosticat cu boala. Potrivit organizației FMI (International Myeloma Foundation Latin America), el a fost primul copil din istorie care a primit diagnosticul.

Mielomul multiplu poate fi detectat printr-un test de urină sau un test de sânge numit electroforeză a proteinelor serice, ordonat atunci când simptomele indică boală inflamatorie, boală autoimună, infecție acută sau cronică, boală hepatică sau renală.

„Deși consider că nu este necesar să se comande în mod obișnuit testul pentru toți oamenii -pentru că s-ar putea genera cheltuieli publice care ar scădea resurse din lupta împotriva altor boli-, consider inacceptabil ca un pacient să poată rămâne atât de mult cu simptome, și că, din cauza lipsei de cunoștințe a profesioniștilor care nu sunt specialiști, aceștia nu au o cerere de examinare care să ducă la un diagnostic”, spune Angelo Maiolino, profesor de hematologie la UFRJ (Universitatea Federală din Rio de Janeiro).

După primele simptome, 29% dintre pacienții cu mielom multiplu din Brazilia au nevoie de un an pentru a primi un diagnostic și 28% așteaptă și mai mult, potrivit unui sondaj realizat de Abrale (Asociația Braziliană a Limfomului și Leucemiei).

„Am văzut cazuri de persoane care erau în dializă, cu rinichi foarte compromisi, care au descoperit boala abia trei ani mai târziu”, spune Maiolino.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra