Atenție pentru cei care suferă de insuficiență cardiacă, de anumite boli renale sau hepatice! Sfat medical: Un aport scăzut de sodiu și prea ridicat de potasiu poate avea efecte nocive

Atenție pentru cei care suferă de insuficiență cardiacă, de anumite boli renale sau hepatice!

În 2020, Agenția Națională pentru Siguranța Sanitară a Alimentelor, Mediului și a Sănătății Profesionale a avertizat asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de sare de potasiu, în special pentru persoanele care suferă de hipertensiune, insuficiență cardiacă sau renală sau diabet, cărora le este cel mai adesea prescrisă această sare dietetică.

„Pentru aceste persoane, consumul acestor săruri de substituție poate agrava o situație de hiperkaliemie (exces de potasiu), cu riscuri potențial ridicate pentru sănătate. Un nivel excesiv de ridicat de potasiu poate duce într-adevăr la tulburări de ritm cardiac”, a precizat organismul guvernamental într-un comunicat de presă.

Atunci când trebuie să urmați o dietă fără sare, trebuie să faceți altceva pentru a vă condimenta mâncarea. Din fericire, există un substitut de sare fără clorură de sodiu. Dar ce conține această sare falsă? Care este gustul ei?

Ce conține sarea falsă?

Sarea dietetică conține clorură de potasiu, la care se adaugă diverși aditivi (care variază în funcție de produs), cum ar fi potențiatori de aromă, acidifianți și agenți antiaglomeranți, care sunt esențiali pentru textura, aroma și conservarea sa. Spre deosebire de sarea tradițională, aceasta nu este un produs natural: este obținută pe cale chimică.

Nu consuma mai mult de 5 g de sare pe zi

Acest substitut de sare permite sărarea alimentelor fără adaos de sodiu, o componentă majoră a sării obișnuite care, atunci când este consumată în exces, are un impact negativ asupra sănătății: hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, osteoporoză etc. Acesta este motivul pentru care se recomandă să nu consumăm mai mult de 5 g de sare pe zi.

Atenție pentru cei care suferă de insuficiență cardiacă, de anumite boli renale sau hepatice! Sfat medical: Un aport scăzut de sodiu și prea ridicat de potasiu poate avea efecte nocive

Cui se adresează?

Persoanelor care trebuie să urmeze un regim alimentar strict fără sare, adică care nu pot adăuga sare în mâncare, nici la masă, nici în bucătărie: cei care suferă de insuficiență cardiacă, de anumite boli renale sau hepatice, de edeme și cei care urmează un tratament de lungă durată cu corticosteroizi… În toate cazurile, este necesar un sfat medical, pentru că, pe de altă parte, un aport prea scăzut de sodiu și prea ridicat de potasiu poate avea, de asemenea, efecte nocive.

Riscuri pentru sănătate

Are un gust asemănător cu cel al sării, cu un postgust ușor acid, și are o textură foarte fină, asemănătoare unei pulberi. La fel ca sarea convențională, beneficiază de combinarea cu ierburi și condimente pentru a pune în valoare alimentele și a îmbogăți farfuria cu micronutrienți.

Unde o puteți găsi?
În farmacii și parafarmacii. Atenție, unele produse, vândute și sub denumirea de săruri dietetice, conțin clorură de sodiu în cantități mici (sare D)!

Alți trei înlocuitori de sare
Gomasio: acest condiment japonez este un amestec de sare (10%) și semințe de susan prăjite și măcinate (90%). O lingură
linguriță din acest condiment conferă alimentelor un gust de nucă și le îmbogățește cu proteine, vitamine B și minerale. Atenție, conține grăsimi (52%)!
Sare vegetală: acest amestec (de exemplu, Herbamare) conține sare de mare și 33% de legume și ierburi aromatice (țelină, creson, praz, ceapă etc.) uscate și apoi măcinate. Se folosește pentru a condimenta mâncărurile într-un mod diferit. Dar conține cantități semnificative de sodiu!

Sarea cu conținut redus de sodiu: prin combinarea clorurii de sodiu, a clorurii de potasiu și, în cantități mai mici, a altor minerale (magneziu, calciu etc.), vă permite să găsiți echilibrul potrivit între aromă și un aport redus de sodiu.

În funcție de marcă, este jumătate și jumătate (Equilibre Cérébos, La Baleine Essentiel) sau o treime/două treimi, potrivit Sante Magazin.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

21 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

51 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică