Categories: Ştiri sănătate

ATENȚIE! S-a aflat dacă faci diabet în următorii ani: Aceasta este metoda prin care afli

ATENȚIE! Diabetul este o boala cronică. Afecțiunea apare fie atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate utiliza eficient insulină, un hormon care regleaza glicemia, pe care o produce. 

Sunt studii care susțin că exista o asociere clara între grăsimea corporală şi rezistentă la insulină. Dar acesta lucru nu înseamnă în mod obligatoriu ca o persoană cu obezitate va face peste ani diabet zaharat. Specialistii susțin că o scădere în greutate cu numai 10% contribuie la eliminarea insulinorezistenţei.

Sursă foto: GETTY Images

În scopul de a reduce îmbolnăvirile, a fost lansat un proiect pilot în farmaciile din țară. Scopul este de a preveni și depista precoce diabetul, potrivit EVZ.

Peste 20% dintre respondenți spun că au un risc ridicat sau foarte mare de a dezvolta diabet în următorii 10 ani. Acest lucru este demonstrat de rezultatele inițiale ale Proiectului de evaluare a riscului de diabet. Acest proiect este destinat persoanelor cu vârsta peste 18 ani care doresc să știe dacă sunt predispuse la diabet.

Metodă de depistare a bolii

Pe lângă o evaluare a riscurilor, farmacistul va oferi informații despre factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului, anumite simptome, ce înseamnă riscul de diabet și va recomanda măsuri preventive pentru un stil de viață sănătos.

Primul pas spre un diagnostic corect

Dintre cei evaluați:

  • 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat,
  • 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare
  • 21,8% au istoric de glicemie crescută
  • 22,2% au istoric de diabet în familie (rude de gradul 1)
  • 41,6% dintre respondenți sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate

Din cei 4.000 evaluați până acum, 77% nu au rude de gradul I suferinde, iar aproape 79% spun că nu știu, din istoricul medical, să fi avut vreodată glicemia în afara valorilor normale. Însă acesta este primul pas spre un diagnostic corect. O analiză de sânge ”la liber” costă, în clinici, cam 12 lei și e gratuită, cu trimitere de la medicul de familie. Și este un leu, dacă un cunoscut are un asemenea aparat.

Testul se face după un post alimentar nocturn de 12 ore, și se repetă, la indicația medicului curant. Starea premergătare afecțiunii cronice e numită prediabet și este reversibilă.

Factori favorabili pentru diabetul de tip 2

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Unele studii susțin că există o legătură clară între grăsimea corporală și rezistența la insulină. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că o persoană obeză va dezvolta diabet după câțiva ani. Experții susțin că doar 10% pierdere în greutate poate ajuta la depășirea rezistenței la insulină.

Supraponderal. Excesul de greutate contribuie la această afecțiune. moștenirea genetică. Prediabet. Pre-diabetul este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este peste normal. Inactivitatea fizică este, de asemenea, un factor de risc controlabil pentru boală. Practic, cu cât petreci mai mult timp stând, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta diabet de tip 2. An. Statisticile arată că riscul de diabet de tip 2 crește odată cu vârsta.

 

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

29 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică