Bărbații nu plâng. Aleg să se sinucidă

Pentru că sunt mai introvertiți și vorbesc puțin despre problemele și trăirile lor, bărbații sunt mai expuși riscului de a recurge la gesturi disperate

Daniela Șerb

De cinci ori mai mulţi bărbaţi români aleg să-şi pună capăt zilelor: 9 la suta de mii de locuitori, faţă de 3,2 femei. Media europeană este de 6,9, la nivelul anului 2014. Psihologul Keren Rosner explică de ce aleg bărbaţii soluţii extreme, comparativ cu reprezentantele celuilalt gen. „Din punct de vedere psihologic, bărbaţii sunt mai introvertiţi. Vorbesc puțin despre problemele pe care le au, fiindcă au impresia că împărtășirea acestora este un semn de slăbiciune”. Nici măcar nu recunosc atunci când se află într-o perioadă de criză, ceea ce îi face să acumuleze foarte mult stres. „Când omul se află într-o situaţie dificilă, dacă nu vorbeşte cu cineva, nu gă- seşte soluţii, nu poate lua decizii viabile şi există riscul să recurgă la gesturi extreme”, mai spune psihologul.

Depresia profundă, primul pas

La vârstele peste 50 de ani, bărbaţii sunt conştienţi că fizic nu mai au puterea din tinereţe. Totodată, ei îşi asumă mai multe responsabilităţi în familie şi este susţinătorul ei financiar. Din punct de vedere profesional, poate avea loc un declin. Imaginea socială este afectată, iar acest lucru duce la panică și la disperare”. Familia, prietenii, colegii de muncă ar trebui să fie cei care sesizează că individul este într-o depresie profundă. „Individul devine mai retras, bea mai mult, fumează mai mult, nu mai găseşte nicio plăcere în a se întâlni cu prietenii. Dialogul care trebuie iniţiat în acest moment trebuie să fie unul firesc, pornind de la situaţii generale că- tre cele individuale. Persoana trebuie să aibă încredere să se destăinuie și să înțeleagă că problemele pe care le întâmpină nu sunt doar ale lui. Că şi ceilalţi trec prin acelaşi tip de expe rienţe”. Dacă se reuşeşte acest lucru, are loc o ventilare psihologică şi pot fi găsite soluţii împreună. Dacă nu se poate, atunci nu este de ruşine să se apeleze la un specialist.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

22 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

52 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică