Bebeluşii reuşesc să înveţe limba maternă încă din pântecele mamei

Un studiu recent publicat în jurnalul Acta Paediatrica a demonstrat că nou-născuţii sunt capabili să facă diferenţa dintre limba maternă şi limbile străine, cu câteva săptămâni înainte de a se naşte.

După 30 de săptămâni de sarcină, mecanismele cerebrale necesare pentru auz sunt complet dezvoltate şi din acel moment, fătul poate auzi ce spune mama sa şi începe să asimileze elemente de limbaj. În ultimele 10 săptămâni de sarcină, el este capabil să folosească ce a auzit, iar cu o lună înainte de naştere poate să înveţe şi să diferenţieze sunetele limbii materne.

„Mama are prima oportunitate de a influenţa creierul copilului”, a explicat Patricia Kuhl, coautor al studiului şi codirector al Institute for Learning & Brain Sciences din cadrul Universităţii Washington. „Vocalele din vorbirea mamei sunt cele mai zgomotoase unităţi, iar fătul se agaţă de ele”, a explicat cercetătoarea.

Un total de 40 de copii, fete şi băieţi în vârstă de o zi au participat la studiu şi au ascultat sunete în limbamaternă şi în limbi străine. Interesul bebeluşilor pentru sunete era reflectat de durata în care sugeau de o suzetă conectată la un computer ce măsura reacţia bebeluşilor la sunete. Suptul mai lung pentru sunetele necunoscute sau mai scurt pentru sunetele familiare este o dovadă a învăţării, deoarece reflectă faptul că bebeluşii pot face diferenţa între sunetele auzite în timp ce se aflau în uter.

Copiii mici sunt cei mai buni elevi datorită capacităţii lor de a asimila cu uşurinţă informaţii noi, iar cercetătorii sunt de părere că prin înţelegerea modului cum reuşesc acest lucru ar putea ajuta la găsirea unor modalităţi de a îmbunătăţii capacitatea de învăţare rapidă şi la vârste înaintate.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

6 minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

37 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică