Categories: Stil de viaţă

Biblia avea dreptate: o descoperire arheologică confirmă faptele istorice cu ajutorul datării cu radiocarbon

Cercetările efectuate de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), în colaborare cu Universitatea din Tel Aviv și Institutul de Științe Weizmann, au reușit să stabilească o cronologie absolută a Ierusalimului în perioada în care a fost capitala Regatului lui Iuda.

Acest lucru a fost realizat prin utilizarea unor tehnici avansate de datare cu radiocarbon, care au permis analiza precisă a 100 de mostre de material organic.

Descoperirile, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, reprezintă un progres fără precedent în înțelegerea istoriei epocii de fier a Israelului.

Ceea ce este cel mai remarcabil la această descoperire este capacitatea sa de a confirma cu o acuratețe remarcabilă evenimentele descrise în textele antice, inclusiv în Biblie.

Ierusalimul s-a extins înainte de exilul asirian, arată noi descoperiri

Mult timp s-a crezut că extinderea Ierusalimului spre Muntele Sion s-a datorat în primul rând sosirii refugiaților din Regatul lui Israel după exilul asirian din secolul al VIII-lea î.Hr. Cu toate acestea, descoperiri arheologice recente contestă această narațiune.

Prin analiza a 103 date de radiocarbon din cinci situri cheie de excavare din Ierusalim în Evul Mediu, oamenii de știință au stabilit că acest fenomen a avut loc, de fapt, în jurul secolului al IX-lea î.Hr.

Studiul acoperă o perioadă de aproape 700 de ani, de la aproximativ 1200 î.Hr. înainte de domniile lui David și Solomon, până la distrugerea Ierusalimului de către babilonieni în 586 î.Hr.

Un nou capitol din istoria Ierusalimului

Joe Uziel, un expert al Autorității Israeliene pentru Antichități, a explicat că zidul din Cetatea lui David a fost construit după marele cutremur din Ierusalim din timpul domniei lui Ozia.

Cartea a doua a Cronicilor din Vechiul Testament afirmă într-unul dintre pasajele biblice: „Ozia a construit și el turnuri în Ierusalim, la poarta de la colț, la intrarea în vale și la colțul de intrare al zidului, și le-a fortificat”.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să stabilească date pentru o perioadă antică cunoscută sub numele de „Platoul Hallstatt”, între anii 770-420 î.Hr.

Descoperirile recente au scos la iveală dovezi ale așezării Ierusalimului între secolele al XII-lea și al X-lea î.Hr., precum și ale expansiunii spre vest a orașului în secolul al IX-lea î.Hr. spre Muntele Sion, cu o sută de ani înainte de exilul asirian.

Într-o declarație, Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) a declarat că, după 100 de ani de cercetări arheologice, apare o descriere detaliată a Ierusalimului din timpul Regatului lui Iuda.

„Noile cercetări demonstrează că expansiunea Ierusalimului a rezultat din creșterea internă a populației iudaice și din stabilirea sistemelor politice și economice”, a declarat Yuval Gadot de la Universitatea din Tel Aviv în comunicat.

Recent Posts

Legătura dintre căsătorie și supraviețuire a bolnavilor de cancer. Ce au arătat descoperirile oamenilor de știință

Căsătoria îmbunătățește rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer. Importanța sprijinului emoțional și a conexiunii…

8 ore ago

Ce trebuie să știți despre fiecare dintre cele 12 semne astrologice

Ce trebuie să știți despre fiecare dintre cele 12 semne astrologice Zodiacul trasează calea anuală…

8 ore ago

De ce uneori inima ta bate prea repede? Vezi care sunt principalele motive

De ce uneori inima ta bate prea repede? Tahicardia înseamnă că inima bate prea repede. De…

9 ore ago

Care este cel mai bun pentru pielea ta: Acidul glicolic, hialuronic sau salicilic

Care este cel mai bun pentru pielea ta: hialuronic, glicolic sau salicilic. Fiecare dintre ele…

9 ore ago

Remedii care ajuta la scăderea colesterolului fără medicamente

Remedii pentru scăderea colesterolului. Fiecare persoană a auzit cuvântul temut colesterol. Este considerat inamicul numărul…

10 ore ago

Băutură minune te va scăpa de kilogramele în plus, celulită și inflamație

Băutură minune te va scăpa de kilogramele în plus, celulită și inflamație. Dacă ai kilograme…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Tiroidita Hashimoto