Categories: Ştiri sănătate

Cea mai nouă descoperire: Boala Alzheimer s-ar putea transmite de la om la om

Boala Alzheimer s-ar putea transmite de la om la om, potrivit unui nou studiu revoluționar. Cercetătorii au descoperit dovezi că cel puțin cinci persoane au „contractat” această afecțiune în urma tratamentelor cu hormoni acum interziși.

Acești pacienți sunt parte a grupului de 1.848 de indivizi care au primit injecții cu hormoni de creștere infectați cu proteine toxice de tip beta-amiloid, cunoscuți și sub denumirea de prioni, în timpul copilăriei. Toți cei cinci au dezvoltat aceeași formă rară de demență cu debut precoce.

Alți pacienți care au primit același tratament sunt acum considerați „la risc”. Între 1958 și 1985, copiii cu înălțime anormal de mică din Regatul Unit și SUA au primit hormoni prelevați de la cadavre pentru a le stimula creșterea.

Tehnica a fost ulterior interzisă, iar medicii au folosit în schimb hormoni sintetici după ce s-a descoperit că unele loturi erau contaminate cu prioni care au condus la o boală cerebrală fatală și incurabilă numită boala Creutzfeldt-Jakob (CJD). CJD este strâns legată de „boala vacii nebune”.

S-a descoperit o variantă de Alzheimer care se poate transmite

Cercetătorii cred acum că și alte proceduri medicale și chirurgicale ar putea reprezenta un risc de transmitere al bolii Alzheimer, deoarece prionii, care se acumulează în creier și distrug neuronii, pot supraviețui metodelor de sterilizare folosite în spitale. Cum prionii se acumulează în creier, conform NHS, pot apărea depozite de plăci în creier. Se crede că acumularea anormală de proteine în și în jurul neuronilor este ceea ce provoacă Alzheimerul.

Profesorul John Collinge de la University College London a declarat că trebuie luate măsuri pentru a preveni transmiterea accidentală în viitor: „Acești pacienți au primit un tratament medical specific și demult întrerupt, care implica injectarea cu material acum știut a fi contaminat cu proteine asociate bolii. În prezent, avem în plan să cercetăm modalități de a elimina prionii de pe echipamentul chirurgical, deoarece aceștia pot rezista procedurilor obișnuite de decontaminare.””

Anterior, se credea că Alzheimerul se împarte în două forme – o variantă „sporadică” întâlnită la mii de persoane peste 65 de ani, care este cea mai răspândită, și o variantă genetică cu debut precoce care se regăsește în familii. Cercetătorii de la UCL susțin acum că au identificat o a treia variantă, ușor diferită de celelalte două și extrem de rară, care poate fi transmită de la o persoană la alta.

Loturile de hormon de creștere infectat au fost stocate într-un arhivă a Departamentului de Sănătate sub formă de pulbere uscată. Iar oamenii de știință de la UCL au primit aprobarea să testeze pulberea veche de decenii pe șoareci și au descoperit că a declanșat producția de proteine care cauzează Alzheimerul.

Boala Alzheimer nu se transmite ca o infecție virală

Cu toate acestea, profesorul Collinge a declarat că grupul la risc este extrem de mic – format din pacienți care au suferit anumite proceduri neurochirurgicale, transplant de țesut sau donație de organe.

„Există un grup de risc acolo. Cei cărora li s-a administrat hormonul de creștere infectat au fost toți informați cu mulți ani în urmă că există riscul de a dezvolta CJD. Există acum un posibil risc de a dezvolta Alzheimer. Dar aceste riscuri nu pot fi cuantificate în prezent.”

Cercetătorii monitorizează în prezent pacienții pentru a studia ce se întâmplă în creierul lor și pentru a detecta eventuale probleme în stadiile incipiente.

Profesorul Collinge a adăugat: „Trebuie să subliniez că acestea sunt evenimente foarte rare. Nu poți contracta Alzheimerul, nu este transmisibil la fel ca o infecție virală sau bacteriană. Aceste căi rare de transmitere sunt cazuri în care oamenilor li s-a administrat accidental extract de țesut uman infectat și majoritatea acestora se referă la proceduri medicale care nu se mai folosesc acum. Din perspectiva sănătății publice, este de așteptat să afecteze un număr relativ redus de pacienți.”

Specialistul a adăugat că noile descoperiri ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă și să trateze Alzheimerul în viitor.

Dr. Susan Kohlhaas, director executiv de cercetare la Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Un diagnostic de boală Alzheimer poate fi devastator pentru toți cei implicați, și gândurile noastre se îndreaptă către familiile afectate de aceste circumstanțe tragice. Este important să subliniem că aceasta este singura instanță înregistrată de transmitere a Alzheimerului între oameni. Cu toate acestea, acest studiu a dezvăluit mai multe despre modul în care fragmentele de amiloid se pot răspândi în creier, oferind indicii suplimentare despre modul în care boala Alzheimer progresează și despre noi ținte potențiale pentru tratamentele viitoare. Vom continua să ne intensificăm eforturile de cercetare în căutarea unei vindecări.”

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

18 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică