Boala care ar ucide mai mulți oameni decât malaria, tuberculoza și HIV la un loc

De Ziua Mondială a Hepatitei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel la extinderea testării și a tratamentului hepatitei virale, avertizând că, dacă tendințele actuale de infectare continuă, această boală ar putea ucide mai mulți oameni decât malaria, tuberculoza și HIV la un loc până în 2040.

În acest sens, merită menționat faptul că hepatita provoacă leziuni hepatice, cancer și ucide peste un milion de persoane pe an. Dintre cele 5 tipuri de hepatită, hepatitele B și C provoacă cele mai multe îmbolnăviri și decese. Hepatita C poate fi vindecată; cu toate acestea, doar 21 la sută dintre persoanele infectate cu hepatita C sunt diagnosticate și doar 13 la sută au primit tratament de vindecare. Doar 10 la sută dintre persoanele care trăiesc cu hepatita cronică B sunt diagnosticate și doar 2 la sută dintre cei infectați primesc medicamente care le salvează viața.

Sub sloganul „O viață, un ficat”, OMS a lansat campania Ziua Mondială a Hepatitei, care subliniază importanța protejării ficatului împotriva hepatitei pentru o viață lungă și sănătoasă. Aceștia subliniază faptul că o bună sănătate a ficatului este benefică și pentru alte organe vitale, cum ar fi inima, creierul și rinichii, care depind de ficat pentru a funcționa.

„Milioane de oameni trăiesc cu hepatită nediagnosticată și netratată în întreaga lume, chiar dacă dispunem de instrumente mai bune ca niciodată pentru a o preveni, diagnostica și trata”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „OMS își menține angajamentul de a sprijini țările să intensifice utilizarea acestor instrumente, inclusiv a medicamentelor curative din ce în ce mai rentabile, pentru a salva vieți și a pune capăt hepatitei”, a mai spus el.

OMS va împărtăși noi orientări pentru a urmări progresele înregistrate de țări în vederea eliminării hepatitei până în 2030. Pentru a reduce numărul de noi infecții și decese cauzate de hepatita B și C, țările ar trebui să asigure accesul la tratament pentru toate femeile însărcinate care trăiesc cu hepatita B, să ofere vaccinuri împotriva hepatitei B bebelușilor lor la naștere, să diagnosticheze 90 la sută dintre persoanele care trăiesc cu hepatita B și/sau hepatita C și să ofere tratament pentru 80 la sută dintre toate persoanele diagnosticate cu hepatită. De asemenea, trebuie să acționeze pentru a asigura transfuzii de sânge optime, injecții sigure și reducerea riscurilor.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oportunități pentru blindarea hepatică a hepatitei

Reducerea infecțiilor cu hepatita B la copii prin vaccinare este o intervenție cheie pentru limitarea infecțiilor cu hepatite virale în general. Obiectivul privind incidența hepatitei B este singurul obiectiv de sănătate din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) care a fost atins în 2020 și este pe cale să fie atins în 2030. Cu toate acestea, multe țări din Africa nu au acces la vaccinuri împotriva hepatitei B în doze la naștere.

Recenta reluare de către Gavi a Strategiei de investiții în vaccinuri pentru 2018, care include vaccinul împotriva hepatitei B în doze la naștere, va stimula programele de vaccinare a nou-născuților în Africa Centrală și de Vest, unde ratele de transmitere a hepatitei B de la mamă la copil rămân foarte ridicate.

Pentru a contribui la eliminarea transmiterii de la mamă la copil, OMS recomandă ca toate femeile însărcinate să fie testate pentru hepatita B în timpul sarcinii. Dacă rezultatul este pozitiv, acestea ar trebui să primească tratament, iar nou-născuții lor ar trebui să fie vaccinați. Cu toate acestea, un nou raport al OMS arată că, din cele 64 de țări care au o politică în acest sens, doar 32 au declarat că au desfășurat activități de depistare și tratament pentru hepatita B în clinicile prenatale.

Raportul arată, de asemenea, că, din cele 103 țări care au raportat, 80% au politici de depistare și tratare a hepatitei B în clinicile HIV, iar 65% fac același lucru pentru hepatita C. OMS recomandă ca toate femeile însărcinate să fie testate pentru hepatita B în timpul sarcinii.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

8 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

9 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

9 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

10 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

10 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 ore ago

Citeste si: