Categories: Ştiri sănătate

Boala care îi vizează pe fumători. Atenție la simptome! Orice efort făcut…

Boala care îi vizează pe fumători. O nouă boală ucide pe capete. Cei vizați sunt fumătorii. Grav este faptul că multe persoane nu știu că suferă de ea și este recomandat să se reacționeze urgent când se vor observa aceste simptome. Asta pentru că vorbim deo maladie care a ajuns a treia cauză de deces.

Trebuie subliniat încă de la început că este o boală subdiagnosticată la noi în țară. Este vorba de BPOC, care înseamnă obstrucţia căilor respiratorii. Ea reprezintă a treia cauză de deces la nivel global.

În România, BPOC-ul este o boală subdiagnosticată pentru că pacienții nu iau în calcul primele simptome și nu merg la spital.

Boala care îi vizează pe fumători. Atenție la simptome! Orice efort făcut…

Detalii importante despre boala mortală au fost oferite de Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta. Potrivit acesteia, vorbim de o maladie subdiagnosticată. Asta pentru că unui fumător i se pare normal să tușească, unui fumător i se pare normal să obosească.

BPOC are o evoluție rapidă spre DECES

„Atunci când nu tratăm BPOC-ul, nu-l tratăm în fiecare zi și lună de lună, pacientul cu BPOC are o evoluție spre deces de 3 ori mai rapidă”, a explicat eatrice Mahler.

Există cazuri de pacienţi care ajung la invaliditate și care ajung în situația de a nu se mai putea duce la serviciu. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, a arătat că, România are o incidență crescută a fumatului, avem valori în jur de 30% la fumători. Fumatul conține o serie de substanțe toxice și iritante care întrețin la nivelul plămânului o stare de inflamație.

În plus, așa cum a arătat Beatrice Mahler, în acest moment se conturează  o problemă ce ține de partea financiară. Asta pentru că pacientul cronic are nevoie de tratament continuu, iar asta înseamnă o povară financiară. Nu e compensat 100%, tratamentele sunt scumpe și de lungă durată.

Potrivit estimărilor medicilor, numărul pacienţilor cu Bronhopneumopatia cronică obstructivă este în creştere. Recomandarea lor este ca în clipa în care un fumător tuşeste sau oboseşte repede, să meargă la medic. Dacă până nu demult era considerată boala vârstnicului, acum apare şi la persoane tinere, de 20-30 de ani. Trebuie subliniat că în Europa mor anual, 200-300 de mii de pacienţi cu BPOC.

În acest context, ministerul Sănătății din Canada, unul dintre statele cu cele mai stricte legislatții anti-fumat, a lansat la finalul lunii ianuarie o campanie masivă de educare a fumaătorilor, cărora le recomandă trecerea la țigările electronice pentru a renuntța la fumat.

”Pentru fumătorii care au încercat metodele clasice și aprobate de renunțare la fumat și încă mai fumează, trecerea completă la țigările electronice este mai puțin nocivă decăt fumatul”

Ministerului Sănătății din Canada mai precizează următoarele: ”Dovezile știintțifice arată că fumătorii adulți care trec complet la vapat:

  • își vor reduce imediat expunerea la substanțele nocive din țigări;
  • vor observa relativ repede îmbunătățiri ale sănătății ca urmare a renunțării la fumat;
  • s-ar putea să renunțe la fumat mai repede decât cei care folosesc terapia de înlocuire a nicotinei(NRT) sau terapia pentru renunțare ala fuma;
  • nu au de raportat efecte secundare grave ca urmare a folosirii de produse cu vaporizare;
  • trebuie să știe că evaporarea aerosolilor din vapat diferă semnificativ de cea din fumul de tutun.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

5 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

5 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

6 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

6 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

7 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

7 ore ago

Citeste si: