Boală de piele imună, asociată cu deficitul de vitamina D. Unde duce lipsa ”vitaminei soarelui”?

Din cuprinsul articolului

Boală de piele imună, asociată cu deficitul de vitamina D. Unde duce lipsa ”vitaminei soarelui”? Deficiența de vitamina D, care afectează peste 8 milioane de persoane, potrivit cercetătorilor americani care au realizat un studiu pe aproximativ 500 de cazuri, unul dintre cele mai ample studii de până acum.

Dermatologul Eunyoung Cho de la Universitatea Brown, împreună cu echipa, spun că persoanele care suferă de această afecțiune iritantă a pielii, care afectează peste 8 milioane de persoane în SUA, ar putea beneficia de alimente sau suplimente bogate în vitamina D.

Psoriazisul este o boală mediată de sistemul imunitar, caracterizată printr-o reînnoire anormal de rapidă a celulelor pielii, iar cauza sa exactă este neclară. Se crede că apare în urma unei predispoziții genetice declanșate de factori de mediu.

Oricine se confruntă cu acumularea sa cronică de celule moarte, care provoacă mâncărimi și pete solzoase, știe că psoriazisul poate fi dureros și poate implica mai mult decât sănătatea fizică. Unii oameni chiar presupun în mod greșit că este contagios.

Terapii pentru boli de piele

”Cremele topice sintetice cu vitamina D apar ca noi terapii pentru psoriazis, dar acestea necesită, de obicei, o rețetă medicală”, spune studenta la medicină Rachel Lim de la Universitatea Brown, care a prezentat cercetarea la Nutrition 2023 din Boston, la 25 iulie, arată Science Alert.

Oamenii de știință cred că vitamina D joacă un rol în prevenirea progresiei bolilor de piele prin modularea răspunsului imunitar și prin faptul că acționează direct asupra celulelor reparatoare ale pielii.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.r

”Având în vedere interesul tot mai mare al publicului pentru suplimentarea cu vitamine, am dorit să examinăm în continuare legătura dintre nivelurile de vitamina D și severitatea psoriazisului”, spune Cho.

Cho, Lim și alți cercetători de la Brown University și Massachusetts College au examinat datele de la peste 40.000 de persoane colectate de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 2003 și 2014.

Nivelurile de vitamina D ale indivizilor și severitatea psoriazisului au fost evaluate într-un grup reprezentativ pentru populația SUA.

”Puține studii au căutat această asociere în grupuri de persoane, în special în populațiile mari din SUA, sau au examinat această relație prin prisma nutriției clinice”, explică Cho.

Recent Posts

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

13 minute ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

43 de minute ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

o oră ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

2 ore ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

3 ore ago

Citeste si: