Categories: Glosar medical

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier, ceea ce duce la un declin treptat al controlului motor, al cogniției și stabilității mintale.

Boala Huntington sau Coreea Huntington, numită după medicul american George Huntington, primul care a descris științific această boală în 1872, este o afecțiune neurodegenerativă ereditară progresivă în care pierderea anumitor neuroni din creier provoacă simptome motorii, cognitive și psihiatrice.

Simptome progresive

Boala se caracterizează prin demență, declin cognitiv, coordonare defectuoasă a mușchilor, și coree – un sindrom care se manifestă prin mişcări involuntare, neregulate, imprevizibile, afectând diferite regiuni ale corpului (cap, gât, membre superioare sau membre inferioare), uneori cu amplitudine mare a mișcărilor, afectând echilibrul sau mersul. De altfel, coreea poate interfera cu coordonarea motorie, mersul, înghițirea și vorbirea.

Boala apare la persoane cu vârste între 30 și 50 de ani

Afecțiunea, cunoscută în trecut sub denumirea de dansul Sfântului Ioan sau Sfântului Vitus (termenul „coree” vinde de la cuvântul grecesc „choreia”, care înseamnă „dans”), este rezultatul unei mutații genetice.

Această formă rară de demență afectează ambele sexe în mod egal, iar simptomele apar, în general, între 30 și 50 de ani și se agravează pe o perioadă de 10 până la 25 de ani.

Diskinezia tardivă este o tulburare de mișcare care se caracterizează prin mișcări incontrolabile, anormale și repetitive ale feței, trunchiului și/sau ale altor părți ale corpului, care pot fi perturbatoare și pot avea un impact negativ asupra pacienților, potrivit 360medical.ro.

Afecțiunea este asociată cu administrarea anumitor tipuri de medicamente pentru sănătate mintală (antipsihotice) care ajută la controlul receptorilor de dopamină din creier. La pacienții cu diskinezie tardivă, se crede că aceste tratamente au ca rezultat o semnalizare neregulată a dopaminei într-o regiune a creierului care controlează mișcarea. Simptomele pot fi severe și sunt adesea persistente și ireversibile.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

7 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

8 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

8 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

9 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

9 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra