Boala la care sunt expuși stăpânii de animale. Acestea sunt simptomele care ar trebui să te pună pe gânduri

În mod normal, vorbim de zoonoze (boli transmise de alte specii de animale) pentru a ne referi la multe infecții în care omul este gazda definitivă. Cu toate acestea, acesta nu este întotdeauna cazul: există unele, precum boala hidatică, în care acționăm ca un vector sau chiar ca gazde accidentale.

Ce este boala hidatică?

Hidatidoza, numită și echinococoză, este o boală parazitară cauzată de o specie de viermi plati. Este cea mai relevantă boală parazitară în țările cu climă temperată și poate deveni foarte gravă.

Parazitul în cauză, Echinococcus granulosus, are un ciclu de viață destul de complex: pe de o parte, trece printr-o gazdă intermediară care îl dezvoltă în stadiul larvar și o altă gazdă definitivă care îl adăpostește în forma sa adultă. În acest proces, omul este una dintre mai multe specii care pot îndeplini primul rol, în timp ce canidele (și mai ales câinii) îl îndeplinesc pe al doilea.

Cu toate acestea, și pentru că oamenii nu servesc de obicei drept hrană pentru canide, atunci când îi infectează pe oameni, de obicei întrerupe acest ciclu.

Din acest motiv, la oameni (care contractează de obicei boala consumând alimente contaminate cu fecale de câine) boala hidatică determină de obicei o boală de tip chistic, formând corpuri care se pot adăposti în diverse părți ale corpului și au o creștere foarte rapidă.

Care sunt simptomele?

La om, boala hidatică de obicei nu provoacă simptome de ani de zile și atunci când chisturile devin mari apar primele semne, în funcție de zona corpului afectată.

De exemplu, chisturile din ficat pot provoca alterarea unor enzime, provocând tulburări metabolice; în piept, poate provoca disfagie sau tuse; în abdomen, durere severă.

Poate cel mai grav exemplu este boala hidatică encefalică, în care se formează chisturi în creier și provoacă tot felul de simptome neurologice, care pot fi fatale în rare ocazii.

Cum se tratează?

Hidatidoza poate fi tratată prin intervenție chirurgicală, pentru îndepărtarea chisturilor și prin utilizarea medicamentelor antiparazitare. De obicei, strategia combină ambele tehnici; totuși, uneori, chisturile pot fi prea numeroase pentru a fi îndepărtate, așa că se alege un tratament intensiv cu medicamente antiparazitare.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

4 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

4 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

5 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

5 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

6 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

6 ore ago

Citeste si: