Boli psihice. 12 obiceiuri zilnice periculoase care semnalează depresia ascunsă

Depresia poate fi adesea confundată cu o simplă indispoziţie sau tristeţe de moment, însă specialiștii atrag atenția că detectarea bolii în stadiile sale incipiente este de o importanță primordială în reducerea complicațiilor, precum tentativele de suicid.

De altfel, persoanele care suferă de această tulburare fug de sentimentele pe care le au, încercând să le ascundă printr-un comportament duplicitar. Pot fi vesele şi sociabile, însă există 12 obiceiuri zilnice care pot da de gol această tulburare. De aceea, cercetătorii au ajuns la concluzia că depresia poate fi greu de depistat atunci când ai de-a face cu oameni care zâmbesc, sunt veseli şi sociabili.

1.  Cumpărăturile excesive

Cumpărăturile excesive pot fi un mare semnal de alarmă atunci când vorbim despre semnele ascunse ale depresiei. Pentru unele persoane care sunt deprimate, cumpărăturile excesive pot fi o formă de a-şi distrage atenţia. Totodată, acestea pot servi la creşterea stimei de sine în cazul unei persoane cu depresie. Mai mult decât atât, cumpărăturile compulsive pot indica şi o tulburarea bipolară, scrie webmd.com.

2. Consumul exagerat de băuturi alcoolice

Aproape o treime dintre persoanele cu depresie consumă băuturi alcoolice. Multe dintre aceste persoane consumă exagerat băuturi alcoolice pentru a face faţă stării de anxietate sau a gândurilor negative. Consumul de alcool poate agrava depresia, anxietatea, neliniștea, stările de pănica, poate chiar schimba starea de spirit sau comportamentul uman.

3. Ceaţa mentală

Simți că ești ușor distras sau complet copleșit de sarcini banale? Atunci este posibil să te confrunți cu un fenomen comun cunoscut sub numele de ceață cerebrală sau „ceață mintală”. Depresia poate fi un motiv pentru care multe persoane se simt confuze. Studiile arată că depresia îndelungată sau stresul pot crește nivelul de cortizol al organismului. Acest lucru poate micșora capacitatea de învăţare sau memoria, potrivit sursei citate.

4. Utilizarea excesivă a internetului

Utilizarea excesivă a internetului şi depresia pot merge mână-n mână. Cei care petrec prea mult timp pe internet pot fi bănuiţi că suferă de această tulburare. Studiile au arătat o legătură între nivelurile ridicate de depresie și utilizarea excesivă a internetului. Oamenii care folosesc în exces internetul tind să-și petreacă timpul în comunități online sau site-uri de jocuri.

5. Mâncatul compulsiv

Depresia şi mâncatul compulsiv se află în strânsă legătură. Un studiu din 2010 de la Universitatea din Alabama a constatat că adulții tineri care se declară a fi depresivi au avut tendința de a se îngrașa mai mult în jurul taliei, dezvoltând astfel riscul de a avea boli cardiovasculare. Alte studii au asociat depresia cu alimentația excesivă, în special la persoanele de vârstă mijlocie, potrivit sursei citate de antena3.ro.

6. Furtul din magazine

Aproximativ o treime dintre hoți suferă de depresie. Pentru unii oameni care se simt neputincioși și nesemnificativi din cauza depresiei, furtul le oferă acel sentiment de putere și importanță. Aceste sentimente sunt mult mai importante decât obiectul pe care îl fură.

7. Dureri de spate sau de cap

Studiile arată că depresia poate fi un factor de risc pentru durerile cronice de spate. Un studiu a arătat că până la 42% dintre persoanele cu dureri de spate au experimentat episoade de depresie. Cu toate acestea, depresia poate fi adesea ignorată, întrucât oamenii nu o asociază cu durerile de spate, potrivit sursei citate.

8. Obsesii sexuale

Depresia este mai frecvent asociată cu pierderea libidoului decât cu un interes crescut pentru sex. Cu toate acestea, unii oameni folosesc relaţiile sexuale pentru a face față depresiei sau stresului. Infidelitatea sau obsesia sexuală pot fi semne de depresie. De asemenea, poate reflecta probleme cu controlul impulsurilor sau poate fi un semn de manie în tulburarea bipolară.

9. Emoţii exagerate

Adesea, oamenii care sunt depresivi manifestă emoţii exagerate duse la extrem. Acestea pot exprima sentimente exagerate de tristețe, deznădejde, îngrijorare sau frică. Unele dintre ele pot avea sentimentele de vinovăție excesivă. Dacă o persoană trece de la o stare la alta, într-un timp foarte scurt, atunci depresia poate fi cauza.

10. Dependenţa de jocurile de noroc

Jocurile de noroc îi pot aduce unei persoane care suferă de depresie entuziasm și energie. În cazul în care aceasta pierde la jocurile de noroc, atunci aceasta se poate simţi rapid deprimată sau s-ar putea să sufere de o tulburare de dependență de jocuri de noroc. Mulţi jucători de jocuri de noroc au declarat, potrivit sursei citiate, că au fost anxioși și deprimați înainte de a începe să joace. Cu toate acestea, indiferent de cât de bine se simt atunci când au parte de câştiguri, simptomele depresiei nu vor dispărea.

11. Fumat

Fumatul intens, mai mult de un pachet pe zi, și o țigară la doar 5 minute de la trezire sunt obiceiuri comune printre fumătorii care sunt depresivi, potrivit CDC. Deși fumătorii depresivi sunt mai puțin probabil să renunțe, ei pot face asta. Renunțarea la programele care utilizează tehnici similare cu cele utilizate pentru tratarea depresiei, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau medicamentele antidepresive, pot da rezultate.

12. Neglijenţa

Ce legătură are fixarea centurii de siguranță cu depresia? Neglijarea bruscă în ceea ce priveşte siguranţa poate fi un semn al depresiei și al stimei de sine scăzute. Totodată, şi neglijenţa în ceea ce priveşte spălatul pe dinţi semnalează aceeaşi tulburare.

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

28 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

58 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: