Categories: Expertul zilei

Bolile la care ne expunem dacă avem mucegai în casă. Un medic alergolog explică

Din cuprinsul articolului

Bolile la care ne expunem dacă avem mucegai în casă. Potrivit alergologilor, prezintă un risc real pentru sănătate: mucegaiul irită tractul respirator superior, provocând tuse și dificultăți de respirație. De aceea, acestea trebuie îndepărtate folosind „apă și săpun sau o soluție clorurată”, explică dr. Ruxandra Goșa, expert în alergologie și imunologie.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mucegaiurile sunt ciuperci filamentoase microscopice saprofite sau parazite care se reproduc prin spori. Oricine trăiește într-o casă afectată de mucegai poate fi expus la o varietate de boli, cum ar fi alergii, iritații, astm bronșic, boli pulmonare și depresie. Mucegaiul crește de obicei în zone cu umiditate foarte mare, ceea ce înseamnă că este întuneric și răcoros.

„Sunt organisme asemănătoare plantelor, dar nu fac fotosinteză. Și atunci sunt doar nocive pentru sănătatea noastră. Trebuie să-l îndepărtăm. Cum se îndepărtează? Cu apă și săpun, lăsat foarte bine să se usuce, să fie bine ventilat. Mucegaiul iubește umiditatea. Sau putem apela la soluții clorinate, sunt detergenți speciali. Aerisim bine după ce îi utilizăm, astfel încât să nu irite suplimentar căile respiratorii”, a explicat dr. Ruxandra Goșa, specialist în alergologie și imunologie clinică, în emisiunea realizată de dr. Mihail Pautov.

Cât de nociv este mucegaiul de perete

În cazul în care petreceți mult timp într-o astfel de încăpere puteți dezvolta alergii, iritaţii, rinită alergică, astm bronșic. Alte probleme ce pot apărea sunt migrene, tulburări depresive, oboseala cronică, dureri musculare sau articulare.

Reacţiile alergice se manifestă sub forma rinitei alergice: strănut, secreţii nazale, ochi roşii şi iritaţii ale pielii. Severitatea simptomelor depinde de gradul de expunere la spori şi de sensibilitatea fiecărui organism în parte. Iritaţiile se manifestă la nivelul ochilor pielii, gâtului şi plămânilor (tuse).

Copiii, persoanele în vârstă, dar şi femeile însărcinate trebuie să se ferească de mucegaiul din interior pe cât de mult posibil.

În general, mucegaiurile acţionează prin trei mecanisme: infecţie, alergie şi toxicitate. Micotoxinele eliberate de mucegaiuri şi inhalate de oameni afectează ficatul, inhibă sinteza proteinelor şi cauzează hemoragii şi vărsături.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

20 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

50 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică