Categories: Ştiri sănătate

Burta de bere: există vreo legătură între consumul de bere și circumferința taliei?

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie a testat mitul conform căruia consumul de bere influenţează indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală şi raportul talie şold.

Specialiştii au ajuns la concluzia că burta de bere este doar un mit şi că un consum moderat de bere nu influenţează valorile normale pentru circumferinţa abdominală nici la bărbaţi, nici la femei. Studiul a fost făcut în perioada martie-aprilie 2014, la nivel naţional, unde au participat 1508 subiecţi, femei şi bărbaţi cu vârsta de peste 18 ani din mediul rural şi urban.

Coordonatoarea studiului a fost Corina Zugravu, medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei şi Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, care şi-a prezentat lucrarea în cadrul unei conferinţe la hotelul Athenee Palace Bucharest.

„Berea este o băutură extrem de consumată în România, cam 80 de litri pe cap de locuitor pe an.Berea ca şi calorii are aproximativ 43 de calorii pe suta de mililitri şi ne referim la berea obişnuită. Este un număr egal cu al oricărei băuturi răcoritoare”, afirmă Corina Zugravu.

„Nu este vorba de aspect, pentru că în anumite culturi ca şi la noi în anumite medii, a avea burtă înseamnă a avea un anumit status social, este burta de om sănătos, care arată că omul este prosper”

Adipozitatea abdominală sau burta este un factor de risc pentru anumite boli precum: rezistenţa la glucoză, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială chiar în absenţa unui indice de masă corporală crescut. Este vorba de o grăsime activă metabolic care secretă anumite substanţe responsabile pentru aceste boli.

În general noi asociem genul acela de burtă mare cu bărbaţii, silueta androgină, dar asta nu înseamnă că nu îl pot avea şi femeile. În cazul femeilor, grăsimea de pe fund şi de pe coapse, ceea ce urăm noi cel mai mult, reprezintă un factor protector pentru sănătate. De burtă trebuie să ne îngrijorăm”, adaugă medicul.

Valorile etalon furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru circumferinţa abdominală sunt 94 centimetri în cazul bărbaţilor şi 80 de centimetri în cazul femeilor.

Consumul moderat de bere nu influenţează în niciun fel aceste valori, aşa cum s-a crezut până acum.

Studiul s-a concetrat strict pe consumul moderat de bere şi nu a luat în calcul ceilalţi factori precum vârsta, sexul, activitatea fizică şi statusul economico-social al participanţilor. Statisticile arată că din punct de vedere al indicelui de masă corporală bărbatul este supraponderal, iar femeile se află la limită.

Persoanele care consumă bere au IMC mai mic faţă de cei care nu consumă bere deloc, iar femeile care consumă bere tind spre in IMC mai mic. Aceasta este realitatea cifrelor”

 “Consumul moderat de bere înseamnă 660 de mililitri pentru bărbaţi şi 330 de mililitri pentru femei consumat în fiecare zi a săptămâni, însă unii oameni nu ştiu să împartă”, adaugă Dr. Alin Popescu. “Noi încurajăm consumul de bere regulat deoarece este benefic pentru organism, mai ales în afecţiunile renale”

 Cât despre berea cu arome, coordonatoare studiului, le priveşte pozitiv, deoarece le dă femeilor oportunitate de a bea bere fără a se simţi jenate şi se orientează şi spre categorii de vârstă mai tinere.

 

 

Ana Maria Niţu

 

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

9 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

9 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

10 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

10 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

11 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

11 ore ago

Citeste si: