Cafeaua încetineşte îmbătrânirea unui organ vital. Ingredientul secret care are numeroase beneficii pentru sănătate

Oamenii de știință japonezi au descoperit o nouă proprietate benefică a băuturii care poate ajuta la menţinerea sănătăţii unui organ vital.

Este vorba de cafea, care ajută la refacerea circuitelor cerebrale, afectate în special în cazul persoanelor în vârstă de degradarea celulelor neuronale, o dată cu îmbătrânirea creierului. Pierderea memoriei, deteriorarea funcțiilor cognitive, capacitatea slabă de învățare – sunt problemele cu care se confruntă populația vârstnică a planetei, care creşte de la an la an, pe măsura creşeterii speranţei de viaţă.

Efect hipoglicemiant şi anti-cancerigen

Potrivit noului studiu, cercetătorii de la Universitatea niponă din Tsukuba au descoperit în băutură o substanță care încetinește îmbătrânirea creierului –  alcaloidul trigonelină, care are un efect pozitiv asupra funcțiilor creierului legate de memorie, gândire spațială și imaginativă. Acesta are, deci, un mare potențial terapeutic ca agent hipoglicemiant și neuroprotector, având și efecte anticancerigene.

Acest ingredient vegetal asemanator cu unele toxine din plante, la fel ca nicotina si cocaina, are rolul de a bloca receptorii de adenozina, cu scopul de a ne menţine treji.

 

Risc de depresie redus cu 20% în cazul femeilor

De altfel, se ştie că principala substanţă din cafea – cofeina – crește producția de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru mișcare, memorie și gândire.

Dopamina este, de asemenea, asociată cu sentimentele de plăcere, fiind de ajutor în lupta împotriva depresiei. Potrivit unui alt studiu realizat la Universitatea Harvard, femeile care consumă cafea au un risc de depresie redus cu 20%.

Previne apariţia cirozei hepatice

De asemenea, oamenii de știință din Singapore au descoperit că persoanele care consumă două ceşti de cafea pe zi au un risc cu 66% mai mic de a dezvolta ciroză hepatică. Potrivt acestora, cofeina ajută la prevenirea apariţiei calculilor biliari.

Potrivit specialiştilor, un consum moderat de cafea reduce riscul de diabet de tip 2 cu aproximativ 25%, dar şi riscul de a dezvolta o serie de alte afecţiuni, cum ar fi boala Parkinson şi problemele cardiace. Mai exact, șansele de a face o boală de inimă scad cu 24 la sută la băutorii de cafea, potrivit digi24.ro.

Atenţie, prea multă cafea poate provoca insomnie, nervozitate, ritm cardiac rapid şi tremuratul mâinilor. Înb plus, cafeaua determină pierdea calciului din organism. De aceea, femeile aflate la menopauză ar trebui să pună lapte în cafea.

Recent Posts

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

7 minute ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

36 de minute ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

o oră ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

2 ore ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

3 ore ago

Citeste si: