Categories: Ştiri sănătate

Cancer pancreatic: un nou tratament ar putea opri dezvoltarea și răspândirea bolii. Cercetător: Este posibil să transformăm un cancer pancreatic agresiv într-o formă mai tratabilă

Cancer pancreatic, tratament nou. Un nou studiu a descoperit un mecanism prin care ar putea fi încetinită dezvoltarea cancerului pancreatic, ceea ce poate deschide opțiuni de tratament viitoare.

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai severe tipuri de cancer. Are o rată scăzută de supraviețuire la cinci ani. Este adesea dificil de tratat dacă intervenția chirurgicală nu poate fi făcută. Cercetătorii lucrează pentru a înțelege cum funcționează cancerul pancreatic pentru a dezvolta metode de tratament mai eficiente.

Un studiu publicat în revista Nature a scos la iveală că dezactivarea genei specifice GREM1 duce la o răspândire mai mare a cancerului pancreatic. Dar reactivarea genei poate încetini dezvoltarea și răspândirea cancerului pancreatic. Descoperirea ar putea duce la crearea unor noi tratamente pentru cancerul pancreatic.

Cancerul pancreatic: impact imens

Cancerul pancreatic este un tip sever de cancer care afectează pancreasul. Pancreasul este un organ esențial pentru digestie și pentru reglarea glicemiei. Societatea Americană pentru cercetarea Cancerului notează că poate fi dificil pentru medici să găsească și să diagnosticheze cancerul pancreatic timpuriu. Adesea, pacienții nu au simptome decât după ce cancerul s-a răspândit.

Cancerul pancreatic are o rată scăzută de supraviețuire la cinci ani, mai exact de 11% în toate stadiile. Cu toate acestea, rata de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 42% atunci când tumora este încă localizată și nu s-a răspândit în alte zone. Uneori, intervenția chirurgicală poate îndepărta tumora, iar alteori tratamentul se concentrează pe îmbunătățirea calității vieții.

Dr. Arif Kamal, membru al Societății Americane de Cancer, a explicat pentru Medical News Today:

„Cancerul de pancreas este adesea diagnosticat în stadii tardive când apar simptome de cancer avansat, cum ar fi pierderea în greutate, durerea abdominală sau icterul (îngălbenirea pielii și ochilor). Pentru majoritatea pacienților diagnosticați, boala nu este vindecabilă și foarte gravă. Pentru cei cu stadii incipiente ale cancerului de pancreas, intervenția chirurgicală și radioterapia cu sau fără chimioterapie sunt opțiuni de management. Pentru cei cu boală mai avansată, de obicei, este prescrisă chimioterapie intensivă pentru o perioadă nedeterminată.”

Deoarece cancerul pancreatic poate fi dificil de detectat și tratat devreme, un domeniu de interes este modalitatea de prevenire a răspândirii lui pancreatic la alte organe.

GREM1 și cancerul pancreatic

Cercetătorii au examinat influența unei anumite gene asupra răspândirii cancerului pancreatic. Au folosit șoareci și organoizi în cercetările lor. Organoizii sunt organe crescute sintetic și simplificate.

Ei au analizat cel mai frecvent tip de cancer pancreatic: adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC). Pe măsură ce acest cancer se răspândește, trece de la un anumit tip numit epitelial la un alt tip numit mezenchimal. Această schimbare afectează agresivitatea cancerului pancreatic și eficacitatea medicamentelor.

Oamenii de știință au descoperit că o genă specifică, GREM1, a fost esențială pentru a menține cancerul pancreatic în starea epitelială mai stabilă față de starea mezenchimală, mai periculoasă. Ei au observat că în cazul șoarecilor cu cancer pancreatic, după ce au îndepărtat GREM1, cancerul a trecut de la starea epitelială la starea mezenchimală în câteva zile.

Mai exact, cancerul pancreatic a metastazat la ficat la 90% dintre șoarecii cărora li s-a îndepărtat GREM1. Prin comparație, metastazele hepatice au fost observate doar la 15% dintre șoarecii cu GREM1 standard („de tip sălbatic”).

În schimb, când șoarecii au supraexprimat gena GREM1, cancerul a revenit la starea epitelială. Descoperirile sugerează că această genă joacă un rol cheie în prevenirea metastazelor.

Autorul studiului, profesorul Axel Brehens, a remarcat cele mai importante rezultate ale cercetării și a declarat:

Mesajul principal al studiului nostru este, în opinia mea, că este posibil să transformăm un cancer pancreatic agresiv într-o formă mai tratabilă. Am făcut acest lucru pornind și dezactivând o anumită genă, GREM1. Cercetările viitoare ar trebui să identifice medicamente care sunt capabile să imite ceea ce face această proteină și să transforme tumora într-o formă mai puțin agresivă, care apoi ar putea fi mai bine tratată.

Recent Posts

Camelia Pătrășcanu vine cu vești excelente. „Ultimile zile cu Jupiter în Taur aduc prosperitate”. Află care sunt zodiile favorizate de astre

Camelia Pătrășcanu vine cu vești excelente. Astrologul dezvăluie cele trei zodii care vor avea parte…

24 de minute ago

Bărbații peste 50 de ani ar trebui să evite să mănânce ACEST aliment popular la micul dejun

După vârsta de 50 de ani, bărbații ar trebui să meargă puțin mai des la…

54 de minute ago

Cele mai bune ceaiuri care vă pot ajuta să pierdeți în greutate, potrivit unui dietetician

Cele mai bune ceaiuri de slăbit. Un dietetician a dezvăluit care sunt cele mai eficiente…

o oră ago

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului. Cum funcționează și ce conține

Gelul inovator. Cercetătorii au dezvoltat un gel proteic care neutralizează alcoolul înainte de a intra…

2 ore ago

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Modalitatea corectă de reutilizare și depozitare a uleiului

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Îndemnând la o precauție…

2 ore ago

ACESTE diete sunt cele mai bune pentru reducerea riscului de boli și cancer

Diete pentru reducerea riscului de boli și cancer. S-a dovedit că dietele vegane și vegetariene…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra