Cancerele care atacă cei mai mulți români

Afecțiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul colo-rectal, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și testicular.

GfK România realizează anual studiul Onco Monitor prin care îşi propune să afle de la medicii specialişti oncologi care sunt patologiile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinet, care este profilul pacienţilor cu un anumit diagnostic şi tratamentul aplicat acestora, precum și care sunt canalele prin care acești medici se informează referitor la tratamentele noi.

În medie, un medic specialist oncolog consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 pacienți cu cancer de plămâni, peste 20 pacienți cu cancer de prostată, 7 pacienți cu cancer renal, 7 cu cancer gastric și 7 cu cancer al vezicii urinare.

Dintre pacienții consultați lunar de un medic specialist, în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienți nou diagnosticați, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer de plămâni și peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4), pe când în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritor în stadiul 2 și 3.

Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienți cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni) cu o vârsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacienta cu cancer de sân are în medie 57 de ani.

Terapii asociate și specializări medicale

Agresivitatea terapiilor de atac în aceste patologii poate face necesară administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care să contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor. Studiul GfK relevă diferențe de la o patologie la alta în ceea ce privește proporția pacienților care primesc astfel de terapii asociate, strâns corelate cu gradul de agresivitate al terapiei de fond. Astfel, doar puțin peste o treime dintre pacienți cu cancer renal primesc și un tratament asociat, în cazul pacientelor cu cancer de sân, 50% primesc o astfel de terapie, pe cand în cazul pacienților cu cancer de plămâni, peste 80% primesc o terapie asociată din categoriile menționate.

În afara medicului oncolog, pe traseul pacientului cu afecțiuni oncologice intervin diferite alte specializări. Astfel, în cazul pacientului cu cancer renal un rol important îl joacă medicul specialist urolog, iar în cel al pacientului cu cancer de plămâni, medicul specialist pneumolog – majoritatea pacienților cu cancer renal, respectiv cancer de plămâni fiind diagnosticați de către medici aparținând acestor specializări medicale. Pe traseul pacientei cu cancer de sân, diagnosticul poate fi dat de o varietate mai mare de specializări medicale decât în celelalte patologii menționate.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

5 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

6 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

6 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

7 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

7 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

8 ore ago

Citeste si: