Cancerul care face ravagii în România. Cum poate fi prevenit

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În fiecare an, peste 4000 de cazuri sunt diagnosticate cu această boală. În atari condiții, parlamentarii cer Ministerului Sănătății implementarea și finanțarea unui program de vaccinare  anti-HPV în țara noastră

Cristina Vladu

La nivel global, a doua cauză responsabilă pentru cancer este reprezentată de infecția cu Papilomavirusul Uman (HPV). În cei 10 ani de la introducerea vaccinării HPV, 69 de țări l-au integrat în Programele Naționale de Imunizare, multe dintre acestea înregistrând progrese remarcabile în protejarea fetițelor împotriva infecției. La nivelul UE,  26 de țări, printre care și Bulgaria, Ungaria, Croația, Cipru sau Slovenia, asigură finanțare pentru vaccinare.

OMS recomandă vaccinarea

Cancerul de col uterin este principala cauză de deces la femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În România, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin o dată la două ore și aproape 2000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV, în fiecare an. Pe de altă parte, există un număr estimat de 562 de alte tipuri de cancere provocate de infecția cu HPV, diagnostic pus anual la femeile și bărbații din România. Ne aflăm în situația în care țara noastră este una dintre cele două state din UE care nu asigură finanțare pentru un program de prevenție prin vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște importanța cancerului de col uterin și a bolilor asociate HPV ca probleme de sănătate publică la nivel global și recomandă includerea vaccinării  în programele naționale de imunizare.

Parlamentarii trag un semnal de alarmă

Președinții celor două comisii de sănătate – Dr. Corneliu-Florin Buicu, din Camera Deputaților, respectiv Dr. Laszlo Attila, din Senatul României, ca și mai mulți parlamentari au semnat de curând o scrisoare de susținere publică cu privire la importanța demarării unui program coerent și complet de vaccinare împotriva bolilor provocate de infecția HPV, ca parte integrantă a strategiei de prevenție și reducere a poverii cancerului în România. În plus, s-au transmis Ministerului Sănătății, cât și tuturor autorităților cu competențe în elaborarea de politici publice în domeniul sănătății o serie de recomandări cheie pentru inițierea unui program de prevenție a cancerului de col uterin.

 

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

9 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

10 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra