Categories: Expertul zilei

Cancerul de pancreas și ce trebuie să știm despre această boală parșivă ale cărei simptome apar târziu

Cancerul de pancreas este o boală răspândită în întreaga lume. Doamna doctor Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog la Clinica DigestMed a oferit pentru cititorii Doctorul Zilei cele mai importante detalii despre acest tip de cancer.

Pancreasul este un organ abdominal situat in spatele stomacului, care are două funcții majore în organism: reglarea glicemiei, prin secreția de insulină și digestia alimentelor, prin secreția de enzime. Cancerul de pancreas este unul dintre cele mai agresive forme de cancer și cu mortalitate crescută.

În România, incidența este de circa 4%, ocupând locul 9 ca frecvență în clasamentul diferitelor tipuri de cancer.

În America, însă, ocupă locul 4, fiind mult mai des întâlnit. Există două tipuri de cancer de pancreas: adenocarcinomul, care își are originea în celulele canalelor pancreatice și tumorile neuroendocrine, care își au originea în țesutul endocrin din pancreas. Cea mai frecventă și agresivă formă este adenocarcinomul.

Exista o serie de factori de risc care pot predispune la aparitia cancerului de pancreas:

Factori de risc care țin de noi

  • Fumatul – creste de doua ori riscul aparitiei cancerului de pancreas fata de nefumatori
  • Obezitatea
  • Expunerea la anumite chimicale

Factori de risc care nu pot fi modificați:

  • Varsta peste 45-50 ani
  • Sexul masculin
  • Rasa neagra
  • Istoricul familial
  • Sindroamele genetice ereditare – sindromul cancerului ovarian si mamar (mutatia genelor BRCA1, BRCA 2), sindromul Lynch, sindromul Peutz-Jeghers, pancreatita familiala
  • Pancreatita cronica – consumul cronic de alcool poate duce la aparitia pancreatitei cronice, care ulterior poate degenera in cancer de pancreas

Simptomele cancerului de pancreas apar cand acesta este destul de avansat. In stadiile incipiente este asimptomatic si este descoperit intamplator in urma efectuarii unor investigatii imagistice de rutina, precum ecografia abdominala. Cancerul de pancreas avansat se manifesta prin simptome precum durere in etajul abdominal superior, de multe ori cu iradiere in coloana, icter (tegumente si sclere de culoare galbena), steatoree (scaune moi, nelegate, care plutesc deasupra apei), scadere in greutate involuntara si multe alte simptome digestive nespecifice (greata, varsaturi, balonare etc).

Daca apar manifestari care pot ridica suspiciunea de cancer de pancreas, trebuie efectuate analize de sange si investigatii imagistice sub indrumarea medicului specialist. Analizele de sange uzuale pot arata probe inflamatorii crescute, enzime hepatice crescute, GGT si bilirubina crescute, enzime pancreatice crescute, hiperglicemie, markeri tumorali crescuti (CA 19-9, CEA).

De mentionat este faptul ca makerii tumorali nu cresc intotdeauna in cancerul de pancreas si ca o valoare normala a lor nu exclude acest diagnostic. Prima investigatie imagistica in diagnosticul cancerului de pancreas este ecografia abdominala. Este, intr-adevar, o investigatie dependenta de operator si de pacient (evaluare dificila la pacientii balonati si obezi), insa orienteaza diagnosticul. Daca exista modificari la nivelul pancreasului, rezultatul ecografiei se completeaza cu o evaluare tomografica sau prin rezonanta magnetica cu substanta de contrast intravenoasa. Aceste investigatii pot pune diagnosticul de cancer de pancreas, dar, de cele mai multe ori este necesara biopsierea formatiunii tumorale pancreatice pentru certitudine si pentru a stabili tipul de tumora. Uneori sunt necesare metode diagnostice complementare: colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP), prin care se vizualizeaza caile biliare si pancreatice, si ecoendoscopia, care vizualizeaza tumora si extensia ei regionala; prin ambele metode se pot preleva si biopsii.

Dupa diagnosticarea unei tumori pancreatice maligne, se face stadializarea prin tomografie computerizata sau rezonanata magnetica nucleara cu substanta de contrast, evaluandu-se extensia locala si/sau la nivelul celorlalte organe. Stadiile incipiente, desi rare, sunt rezecabile chirurgical si chiar curabile. Operatia clasica in cancerul de cap de pancreas este duodenopancreatectomia cefalica (procedura Whipple), prin care se rezeca jumatate din pancreas si duodenul. Din nefericire, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate, depasite chirurgical. Tumorile pancreatice avansate sunt fie extinse regional la nivelul vaselor si organelor din jur, fie extinse la distanta in plamani, ficat, creier etc. Tratamentul chirurgical in aceste situatii este paliativ, fiind util doar in rezolvarea unor complicatii asociate bolii. Chimioterapia si radioterapia sunt necesare ca tratament adjuvant in formele de cancer incipiente, reducand riscul de recidiva, sau ca tratament paliativ pentru prelungirea vietii si diminuarea durerii in formele avansate. Durerea in cancerul de pancreas este violenta si raspunde greu la analgezicele uzuale, de cele mai multe ori fiind necesare medicamente opioide, precum morfina. Prognosticul cancerului de pancreas este prost si supravietuirea la 1 an este sub 28%.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

22 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

52 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică