Cancerul pancreatic: 5 semne de alarmă ale „ucigașului tăcut” care îți pot salva viața

Există cinci semne de avertizare timpurie a cancerului pancreatic care ar putea ajuta la salvarea de vieți.

Cancerul pancreatic este supranumit „ucigașul tăcut”, deoarece este foarte ușor să treci cu vederea simptomele – iar ratele de supraviețuire rămân alarmant de scăzute.

Acest lucru se datorează în parte faptului că diagnosticul este pus după ce cancerul s-a răspândit deja, doar 13% dintre cazurile primare fiind limitate la zona primară, potrivit Institutului Național de Cancer (NCI). Îngrijorător este și faptul că nu există încă o metodă standard de depistare a bolii.

Deși cancerul pancreatic este al zecelea cel mai răspândit cancer în Marea Britanie, este al cincilea cel mai letal, contribuind la aproape 10.000 de decese anuale. Un studiu realizat de Pancreatic Cancer Action Network în 2022 a constatat, de asemenea, că 83% dintre adulți nu cunosc semnele cancerului pancreatic, care sunt adesea ușor de trecut cu vederea la început, inclusiv durerile de stomac și tulburările intestinale.

Pancreasul este o glandă mare, în formă de frunză, care se află chiar în spatele stomacului. Acesta joacă un rol crucial în digerarea alimentelor și în reglarea zahărului din sânge.

Icterul

Icterul se referă la îngălbenirea pielii sau a albului ochilor. Alte semne ale icterului includ urina închisă la culoare, scaunele de culoare deschisă sau unsuroase și mâncărimi ale pielii. Puteți face icter dacă o substanță numită bilirubină se acumulează în corpul dumneavoastră din cauza blocării conductelor sale. Substanța de culoare maro-gălbuie este produsă de ficat și eliberată pentru a ajuta digestia, deplasându-se prin intestin pentru a descompune grăsimile. Pancreasul este aproape de canalul biliar comun al organismului, astfel încât chiar și tumorile mici și nedetectabile – care nu au fost încă detectate de scanare – pot exercita presiune asupra acestuia și pot provoca icter.

Dureri de stomac și de spate

Un simptom comun al cancerului pancreatic este o durere surdă în partea superioară a abdomenului (burtă) și/sau în partea de mijloc sau superioară a spatelui, care apare și dispare. Aceasta este probabil cauzată de o tumoare care s-a format în corpul sau coada pancreasului, deoarece poate apăsa pe coloana vertebrală, potrivit Johns Hopkins Medicine. Unii pacienți descriu dureri care încep în mijlocul abdomenului și iradiază în spate. Durerea poate fi mai puternică atunci când este întinsă și poate fi adesea ameliorată prin aplecarea în față.

Pierdere bruscă în greutate

Pierderea neintenționată în greutate sau o pierdere în greutate semnificativă și inexplicabilă este, de obicei, un semn că ceva nu este în regulă în organism. Pierderea în greutate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului pancreatic. NHS adaugă că pierderea poftei de mâncare, senzația de oboseală sau lipsa de energie, o temperatură ridicată sau senzația de căldură sau frisoane sunt, de asemenea, simptome posibile.

Scaune plutitoare

În cazul în care o tumoare blochează canalul pancreatic, insuficiența sucurilor pancreatice în intestine poate duce la o absorbție slabă și diaree, deoarece alimentele nedigerate trec rapid prin tractul digestiv. Dacă se întâmplă acest lucru, scaunul poate pluti din cauza conținutului mai mare de grăsimi, poate părea voluminos, gras și neobișnuit de palid, potrivit Departamentului de Chirurgie al Universității Columbia.

 

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

4 ore ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

5 ore ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

5 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

6 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

6 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar