Când este necesară radiografia dentară

Te doare rău o măsea? Nu cedează la antiinflamatoare și calmante? Ei, bine, asta nu înseamnă că trebuie să decizi singură să faci o radiografie dentară. Mergi la medicul stomatolog și află ce problemă ai și mai ales cum o poți rezolva.

Numai medicul poate decide când este necesară o radiografie și când nu. Mihaela Dan, specialist ortodont la Clinica Orto-Implant Expert, a explicat în exclusivitate pentru Doctorul Zilei de ce este importantă această investigație.

Iată când e recomandată și ce informații necesare diagnosticării și tratamentului oferă o radiografie dentară:

În caz de carii dentare

Radiografia ajută de exemplu în cazul cariilor dentare. Atunci când caria nu poate fi  identificată prin modificarea de culoare a smalțului. Sau cele aflate pe rădăcină, aflate subgingival. Și acestea pot fi vizualizate mai clar pe radiografie, în felul acesta fiind tratate la timp.

Tratament de canal

Dacă durerea provine de la un dinte care are deja tratament de canal, trebuie verificat dacă există o infecție la vârful rădăcinii. Sau dacă obturația de canal este corect făcuta. Dacă dintele are o pulpită (infecția nervului) sau parodontită apicală (infecția osului de la vârful rădăcinii) și este necesară scoaterea nervului. Și trebuie curățat și canalul de bacterii, radiografia va ajuta. Cu ajutorul ei se află care este lungimea și forma rădăcinilor, pentru a putea face un tratament de canal corect. De asemenea, cu ajutorul radiografiei medicul poate decide dacă o posibilă infecție poate fi tratată numai medicamentos. Sau dacă este necesară și o intervenție chirurgicală, așa cum este rezecție apicală.

Lucrări dentare

În cazul lucrărilor deja existente, radiografia arată dacă tratamentul de canal este corect. Sau dacă nu au apărut carii la zona de trecere de la nivelul lucrării la dinte. Sau arată dacă dinții nu au parodontoză care afectează stabilitatea și durata de viață a lucrării. Atunci când trebuie să facem o lucrare nouă trebuie ca medicul să știe care dintre dinți pot fi folosiți pentru realizarea lor. Nu în ultimul rând medicul o să vadă și starea osului și a rădăcinilor și dacă dintele poate fi păstrat.

Fracturi dentare

Când durerea apare în urma unui accident care a dus la fracturarea unui dinte, radiografia arată cât de aproape de nerv este fractura. Mai exact, cât țesut dur – smalț sau dentină – a mai rămas. Sau dacă s-a produs și o fractură osoasă, dacă accidentul a afectat și dinții vecini, aparent intacți și s-a extins și la rădăcina acestora.

Așadar, radiografia medicului o mulțime de informații utile, fără de care diagnosticul și tratamentul corect nu pot fi realizate. În plus, aceasta investigație este și un reper pentru viitor, o evaluarea a dinților în timp.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

2 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

3 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

4 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: