Care este legătura dintre afecţiunile tiroidei şi autism

 

După ce au studiat peste 4.000 de mame olandeze şi copiii acestora, cercetătorii de la Houston Methodist Neurological Institute din SUA şi de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda au constatat că femeile însărcinate ce nu produc suficienţi hormoni tiroidieni sunt aproape de patru ori mai predispuse să dea naştere unui copil autist.

Rezultatele cercetării oferă noi dovezi în favoarea ipotezei că tulburările de spectru autist pot fi cauzate de o carenţă de hormoni tiroidieni materni, despre care alte studii au arătat că joacă un rol crucial în migrarea celulelor cerebrale fetale în timpul dezvoltării embrionului.

„Devine din ce în ce mai clar pentru noi că autismul este provocat de factori de mediu în majoritatea cazurilor şi nu de gene. Acest lucru îmi dă speranţe că prevenirea acestei tulburări este posibilă”, a comentat Gustavo Roman, autorul studiului şi totodată un neurolog şi neuroepidemiolog ce conduce instituţia Nantz National Alzheimer Center.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că în rândul copiilor cu autism se observau simptome mai pronunţate în cazul în care mamele lor prezentau un deficit pronunţat de T4 (tiroxina – principalul hormon tiroidian). Deficienţele minore de T4 în rândul mamelor produceau o creştere nesemnificativă a simptomelor copiilor.

Cea mai răspândită cauză a deficienţei de hormoni tiroidieni este consumul insuficient de iod, deoarece ambii hormoni tiroidieni, T3 şi T4, conţin acest mineral.

Cercetarea se bazează pe Generation R Study, un studiu condus de specialişti de la Centrul Medical Erasmus în care participă mii de femei însărcinate care s-au înscris voluntar între 2002 şi 2006.

Oamenii de ştiinţă au identificat 80 de „copii cu probabilitate mare de a fi autişti” dintr-o populaţie de 4.039.

Aproximativ 159 de mame au fost identificate ca suferind de un deficit sever de T4 (adică aveau mai puţin de 5% din cantitatea normală de T4) şi 136 aveau un deficit minor de T4.

Cercetătorii au descoperit o legătură slabă între un deficit minor de T4 şi probabilitatea de a da naştere unui copil autist, însă asocierea între deficitul sever de T4 şi autismul era una foarte puternică (fiind de 3,89 ori mai predispuse să nască un copil autist decât mamele cu un nivel normal al T4).

 

 

Recent Posts

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

21 de minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

51 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

o oră ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

3 ore ago

Citeste si: