Categories: Ştiri sănătate

Cât de eficiente sunt curele de detoxifiere, de fapt? Procesul explicat de un medic nutriționist

Curele de detoxifiere au reprezentat pentru mult timp o modalitate de purificare a corpului de toate substanțele nocive acumulate. Totuși, specialiștii în nutriție sunt de părere că aceste metode sunt un mit medical, mai degrabă. O cură de acest fel nu va înlocui niciodată un stil de viață sănătos, sunt de părere experții. Din acest motiv, efectele „miraculoase” ale detoxifierii sunt departe de adevăr.

Majoritatea dietelor prezentate pe piață afirmă că vor purifica organismul de toate „toxinele” prezente, însă aproape nicio dietă nu detaliază ce „curăță” în realitate. Din acest motiv, pentru majoritatea experților, curele de detoxifiere sunt mai mult un mit, potrivit Adevărul.

„Sunt multe mituri amestecate cu jumătăţi de adevăr. Nu poţi să te detoxifici în cure din acestea de şapte zile şi apoi să mănânci timp de două-trei săptămâni ce vrei. În mod fiziologic, organismul se «intoxică» şi se «detoxifică» în fiecare zi. Pentru că alimentele pe care le mâncăm conţin substanţe necesare organismului, dar conţin şi substanţe care nu sunt necesare sau care, unele, sunt chiar potenţial periculoase“, susține prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, expert în nuțriție și boli metabolice și șef al Centrului de dializă de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Dr. N.C.Paulescu“ din Bucureşti.

Organismul are propriul sistem de detoxifiere

„Organismul alege ceea ce are el nevoie şi elimină restul. Şi asta se petrece după fiecare masă. Prima staţie după ce se absorb alimentele este ficatul. Substanţele ajung aici. După fiecare masă este această perioadă postprandială în care ficatul selectează acele substanţe care sunt utile organismului, alege principiile alimentare, cum spunem noi. Adică glucidele, hidraţii de carbon, lipidele, proteinele, substanţele minerale şi aşa mai departe. Şi tot ce e inutil sau potenţial toxic modifică prin nişte reacţii chimice şi fie le elimină prin bilă – înapoi în intestin şi apoi se elimină prin scaun -, fie în sânge – şi ajung în rinichi, de unde sunt eliminate prin urină.

Deci, asta e fiziologic. Acest ciclu de «intoxicare/detoxificare» are loc în fiecare zi. Acesta este motivul pentru care curele acestea de detoxificare sunt un mit şi o stupizenie. Nu poţi să faci o cură de detoxificare de şapte zile şi apoi trei luni să stai liniştit că te-ai detoxificat. Este o activitate fiziologică care are loc continuu. În fiecare zi”, explică dr. Cristian Serafinceanu, potrivit Adevărul.

Recent Posts

Cum arată femeia din spatele vocii de la „Ora exactă”. Cât au durat înregistrările pentru fraza celebră „la semnalul următor va fi ora…”/ VIDEO

Cum arată femeia din spatele vocii de la "Ora exactă". Află cât au durat înregistrările:…

30 de minute ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

o oră ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

2 ore ago

Ce este acupunctura: cum funcționează și când e recomandată. Care sunt riscurile asociate

Acupunctura este o formă de medicină tradițională chineză care implică inserarea de ace subțiri în…

2 ore ago

Candidat pe listele pentru Consiliul Local Sibiu, cu toată familia. Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor

Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor. Ioan Ştefan Zară…

3 ore ago

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări…

3 ore ago

Citeste si: