Categories: Știrile zilei

Cazul elevului violat de două ori la o școală din București. Directoarea și-a dat demisia

Elev violat de două ori la școala „Nicolae Titulescu” din București. Directoarea școlii Nicolae Titulescu din București, Iudita Popteanu, și-a dat demisia în urma informațiilor apărute.

Acest caz șocant a fost prezentat de Antena 3, iar luni zeci de părinți au protestat în fața școlii, unde au mers și secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion și inspectorul general școlar al Capitalei.

Mama copilului violat, declarații cutremurătoare

Băiețul are acum 10 ani, iar prima dată ar fi fost violat în toaleta școlii în urmă cu doi ani, presupusul agresor având atunci 11 ani.

Mama băiatului violat a povestit luni cum a aflat de agresiune, acuzând că directoarea școlii nu a luat nicio măsură atunci când a sesizat-o.

„În anul 2022, copilul meu a fost abuzat în toaleta școlii. Noi am aflat prea târziu.
Într-o joi seară am văzut comportamentul copilului, am sunat-o pe psiholoaga copilului.
Am aflat totul prin joacă, ne-a povestit cum băiatul s-a dus după școală, înainte de after school, la toaletă și a intrat peste el un băiețel, i-a zis să tacă din gură. Restul vă închipuiți ce s-a făcut.
A doua zi am venit la doamna directoare și i-am zis și dânsa a zis că e data de 10 iunie și că e vacanță și că de ce nu am venit imediat.
Noi am aflat la trei săptămâni după ce s-a întâmplat. M-am dus la Poliție.
Doamna directoare nu a sunat poliția. Noi am sunat poliția de acasă.
Doamna directoare, când am venit în septembrie să cer o hârtie dacă s-a făcut o anchetă, dânsa mi-a zis că nu s-a făcut o anchetă. Agresorul este clasa a opta. Copilul meu e clasa a doua acum”, a declarat mama copilului agresat, conform imaginilor difuzate de Digi 24.
Pentru primul caz de viol, din 2022, a fost deschis un dosar penal. Potrivit unor surse din poliție, copilul – care atunci avea 8 ani și ar fi fost violat în baia școlii – a fost dus la INML, iar o plângere a fost depusă la secția 4 de Poliție. Dosarul s-a clasat atunci deoarece elevul acuzat de viol ar fi fost prea mic pentru a fi tras la răspundere, el având 11 ani. Alt dosar penal a fost deschis în decembrie 2023, după ce același băiat ar fi fost violat, dar de către alt elev, potrivit acelorași surse.

Ministerul Educației a inițiat o anchetă prin intermediul Corpului de Control la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din București, în urma scandalului legat de acuzații de viol, conform unui comunicat emis marți de minister.

Comunicatul integral este redat mai jos:

„Ministerul Educației a demarat o anchetă prin intermediul Corpului de Control din cadrul ministerului. La această dată, echipa de control este angajată într-o investigație pentru a examina modul în care este gestionată siguranța în cadrul unității de învățământ. Concluziile anchetei vor fi comunicate publicului.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București ne-a informat că directoarea școlii și-a depus demisia în cursul zilei de astăzi. Documentul a fost înregistrat la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

În ceea ce privește măsurile recente luate de Ministerul Educației pentru prevenirea și combaterea violenței în școli, vă informăm că a fost elaborată „Procedura privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și a personalului unității de învățământ”. Aceasta a fost urmată de sesiuni de instruire cu inspectorii școlari generali, transmiterea către inspectoratele școlare județene și publicarea de materiale informative privind implementarea procedurii.

Acțiunile s-au extins cu distribuirea materialelor către unitățile de învățământ, prezentarea Procedurii directorilor Centrelor de Resurse și Asistență Educațională, precum și solicitarea ca aceștia să organizeze ateliere de formare privind aplicarea acesteia.

În legătură cu viitoarele inițiative:

Până la data de 31 martie 2024, inspectoratele școlare județene și Centrele Județene de Resurse și de Asistență Educațională vor organiza noi sesiuni de instruire cu toți directorii din județe privind aplicarea Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și a personalului unității de învățământ.

Toate unitățile de învățământ preuniversitar vor afișa materialele informative disponibile pe site-ul Ministerului până la data de 15 martie 2024.

Inspectoratele școlare județene vor monitoriza aplicarea Procedurii și vor urmări incidența cazurilor de violență în conformitate cu reglementările în vigoare. În școlile cu un număr semnificativ de cazuri de violență înregistrate, ISJ și CJRAE vor oferi sprijin de urgență pentru planificarea și implementarea unor măsuri de prevenire și combatere a violenței. Școlile identificate și măsurile întreprinse vor fi raportate Ministerului Educației până la data de 31 martie 2024.

Reamintim faptul că, în această inițiativă, inspectoratele școlare județene, Centrele Județene de Resurse și de Asistență Educațională și unitățile de învățământ trebuie să colaboreze cu Birourile de Siguranță Școlară și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în conformitate cu Planul Național Cadru de Acțiune semnat în septembrie 2023. De asemenea, subliniem responsabilitatea conducerii unităților de învățământ și a inspectoratelor școlare de a identifica cele mai eficiente măsuri în cazurile semnalate de agresiune în mediul școlar.

Ministerul Educației condamnă cu fermitate orice act de violență. Reiterăm importanța ca toți cei implicați în activitățile școlare să acționeze în interesul superior al copilului atunci când este raportat un act de violență.

Diminuarea violenței în mediul școlar este responsabilitatea tuturor celor implicați în viața școlii”, conform comunicatului emis de minister.

Părinții au protestat în fața școlii unde un elev a fost violat

Zeci de părinți au protestat luni dimineață în fața Școlii „Nicolae Titulescu” din București, după ce în spațiul public au apărut informații că un elev din clasele primare a fost violat de două ori în toaleta instituției de învățământ.

În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani. Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal, scrie sursa citată, adăugând că cei din conducerea unității de învățământ ar fi mușamalizat totul în exterior, iar în școală, victima a devenit ținta bullying-ului.

Așa a ajuns să fie violat a doua oară, a spus mama acestuia, la un an și câteva luni distanță de prima agresiune. „A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată! De două ori! Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero”, a spus mama copilului.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

22 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

53 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică