Categories: Ştiri sănătate

Ce aliment interzis a dus un astronaut rămân în spațiu? „Am băgat-o în buzunar”

Ce aliment interzis a dus Dumitru Prunariu în spațiul cosmic? „Am băgat-o în buzunar”

Dumitru Prunariu, singurul austronaut român, o sursă inepuizabilă de povești extraordinare, va oferi detalii inedite despre călătoria sa în spațiul cosmic.

Acesta povestește cum a reușit să strecoare o legătură de ceapă în naveta spațială, complice fiindu-i chiar doctorul care îl însoțea la rampa de lansare.

Bulbii narciselor pot fi confundați cu ceapa

“Unul dintre colegii mei chiar voia să mănânce ceapă proaspătă și soția lui mi-a trimis-o prin doctorul care ne însoțea până la rampa de lansare. Am băgat-o în buzunarul în care țineam mănușa cosmică. Am luat-o pe ascuns, nu aveam voie.

Lista obiectelor permise era foarte strictă. De aceea mi-a și fost dată înainte să mă sui în rachetă, pe rampa de lansare; acolo nu ne mai controla nimeni”, povestește amuzat Dumitru Prunariu.

Ce alte lucruri extraordinare va împărtăși Dumitru Prunariu despre unica și inegalabila experiență a zborului din spațiu, dar și cum va face față concurentul căruia îi va adresa întrebări din domeniul care l-a făcut celebru pe singurul astronaut român veți putea afla urmărind ediția de sâmbătă a game show-ului “Tu urmezi!”, difuzată de la ora 20:00, la Kanal D!

De ce sunt interzise alimentele?

Pentru a reduce riscul unor potențiale îmbolnăviri, toate produsele trimise pe SSI trec prin niște testări riguroase. Dacă un aliment pică aceste teste, el este imediat înlăturat. În opoziție, un meniu care trece cu succes testele, trebuie să fie atât sigur de consumat, cât și să conțină valori nutriționale ridicate.

Ce se găsește în cămara unui astronaut?

Într-o zi oarecare, „cămara cu alimente” de pe ISS conține aproape 200 de meniuri din care un astronaut poate să aleagă. Acest bufet liofilizat compune 70-75% din mesele echipajului. Restul este compus din preferințele fiecărui membru în parte – fiecare astronaut are dreptul să-și facă un fel de listă cu preferințe și cereri alimentare sau băuturi pe care și le doresc în timpul misiunii.

Chiar și așa, multe dintre aceste preferințe nu apucă să ajungă pe Stație în timp util pentru șederea unui astronaut, iar în unele cazuri acestea nu ajung deloc. De la producție până la transport, durează destul de mult pentru ca aceste alimente să fie aprobate, iar mai apoi încărcate pe o rachetă spațială. Chiar și așa, o dată ce mâncarea ajunge pe orbită, poate să dureze ani înainte de a fi consumată de un astronaut flămând, indică Popular Science.

„Nu avem un vehicul cargo cu care să putem merge în fiecare săptămână pentru a-i aproviziona cu lucrurile preferate”, spune Wu. „Astfel, trebuie să pregătim din timp mâncarea lor și să o încărcăm în în vehiculele de transport înainte chiar și de lansarea echipajului.

În timp ce călătoriile spațiale devin din ce în ce mai puțin o realitate distantă, NASA are intenția de a îmbunătăți procesul de procesare și împachetare al alimentelor, pentru ca acestea să poată dura cât mai mult. Dincolo de aspectul transportului, există o serie de alimente care în prezent sunt interzise la bordul SSI – iar motivele ar putea surprinde pe oricine, potrivit descopera.ro.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

5 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

6 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

7 ore ago

Citeste si: