Ce boli grave poate ascunde acidul uric crescut? Medic: Durerea este atât de severă încât…

Ce boli grave poate ascunde acidul uric crescut? Acidul uric este un produs de degradare a bazelor purinice (ADN) și este apoi eliminat prin tractul urinar. Măsurarea nivelului său în sânge este în esență utilă pentru diagnosticarea în timpul unui atac de gută. Care poate fi cauza hiperuricemiei? Cum ar trebui să fie gestionată? Răspunsuri de la Dr. Mathieu Kuentz, medic biolog.

Ce este acidul uric?

Acidul uric este un produs rezidual, care provine din degradarea bazelor purinice (adenină și guanină). Acestea provin dintr-o sursă exogenă, prin distrugerea proteinelor din alimentație, și dintr-o sursă endogenă, prin distrugerea fiziologică a celulelor organismului. Acidul uric rezultat este eliminat de rinichi prin urină. Nivelul său crește în mod anormal în două cazuri: fie prin hiperproducția de acid uric, fie atunci când există un defect de eliminare renală. Aceasta se numește hiperuricemie.

Dr. Kuentz, medic biolog, spune că „ această concentrație de acid uric în sânge (uricemie) trebuie monitorizată, deoarece dincolo de o anumită concentrație în sânge, acidul uric nu mai este solubil și se cristalizează: formează cristale de acid uric”.

Criza de gută

Atacul de gută este un proces inflamator localizat, în principal la nivelul articulațiilor, cauzat de cristalele de acid uric care se depun în articulație. Este o boală destul de frecventă, care afectează aproximativ 4% din populație.

„În marea majoritate a cazurilor, se măsoară nivelul acidului uric din sânge atunci când se suspectează un atac de gută”, spune biologul medical.

Mai mult de 60% dintre pacienții cu crize de gută au și un sindrom metabolic. Cunoscut și sub numele de „sindromul burții”, acesta corespunde asocierii mai multor tulburări legate de prezența excesului de grăsime în interiorul burții, adică o creștere a perimetrului abdominal asociată cu cel puțin două anomalii: hipercolesterolemie, scăderea nivelului de colesterol HDL, hipertensiune arterială, hiperglicemie sau hipertrigliceridemie.

Această boală este mult mai frecventă la bărbați. La femei, este relativ rară și, în general, se observă doar după menopauză.

Care sunt standardele pentru nivelul acidului uric din sânge?

Valorile normale ale acidului uric din sânge variază în funcție de sexul pacientului.

  • Pentru bărbați, acestea variază între 180 și 420 μmol/L;
  • Pentru femei, acestea variază între 150 și 360 μmol/L.

„Atunci când se tratează un pacient cu hiperuricemie, obiectivul terapeutic este de a o aduce sub 360 μmol/L”, spune specialistul.

Cauzele hiperuricemiei: ce cauzează excesul de acid uric

Hiperuricemia are mai multe cauze posibile, care se pot datora unui defect în eliminarea sa renală și/sau unei creșteri a producției de acid uric.

Principala cauză a hiperuricemiei este de natură alimentară.

„O alimentație prea bogată în purine – carne, măruntaie, mezeluri, mezeluri, carne uscată, pește gras, vin roșu, băuturi îndulcite, bere, ciocolată – este adesea responsabilă de hiperuricemie”, spune doctorul Kuentz.

Anumite tratamente medicamentoase care duc la o lipsă de eliminare: diuretice, imunosupresoare, medicamente antituberculoase etc.

Sarcina: Femeile gravide sunt adesea predispuse la hiperuricemie.

În cazuri mai rare, hiperuricemia poate fi datorată: alcoolism sau alcoolizare acută, efort muscular intens, cetoacidoză la pacientul diabetic, psoriazis extins, hipertiroidism.

Care sunt simptomele excesului de acid uric?

În aproximativ 10% din cazuri, hiperuricemia este asociată cu un atac de gută. Principalul simptom al gutei este durerea severă la nivelul articulației afectate, cel mai adesea la nivelul degetului mare.

Dr. Kuentz: „Durerea articulară este atât de severă încât simpla greutate a cearșafului pe picior este de obicei insuportabilă.

Hiperuricemia poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi, care pot duce la colică renală, când cristalele de urat se depun în tractul urinar. Aceasta se caracterizează atunci printr-o durere intensă, unilaterală, care apare brusc. Ea începe în regiunea lombară și se extinde apoi în regiunea abdominală, până la nivelul inghinal și al organelor genitale. Această durere poate fi asociată cu probleme digestive, cum ar fi greața, vărsăturile și balonarea”, mai spune specialistul.

Cum să scădem nivelul de acid uric din sânge și să tratăm guta?

Pentru a reduce nivelul de acid uric din sânge în cazul hiperuricemiei, este necesar mai întâi să se identifice originea afecțiunii și, prin urmare, să se planifice efectuarea anumitor teste complementare, dacă este necesar.

În majoritatea cazurilor, aceasta este legată de o alimentație deficitară și, prin urmare, va fi tratată printr-un regim alimentar și sfaturi dietetice, potrivit Sante Magazin.

Sursa: Unsplash

Trebuie aplicate trei principii:

·         Reduceți carnea, în special organele comestibile;

·         Beți multă apă (cel puțin 2 litri pe zi) pentru a crește fluxul de urină și a facilita epurarea acidului uric;

·         Limitați alimentele care pot declanșa o criză acută de gută: alcool, ciocolată, grăsimi animale, ciuperci, sparanghel, fasole uscată, fructe de mare și pește gras.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

30 de minute ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

60 de minute ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

2 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

2 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

3 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

3 ore ago

Citeste si: