Ce dietă ar trebui să adopți pentru a preveni cancerul? „Efectele pot fi directe sau indirecte”

Ce dietă ar trebui să adopți pentru a preveni cancerul? Potrivit a numeroase studii, anumite alimente ar trebui consumate cu moderație din cauza riscurilor lor cancerigene. Alte alimente așa-zis „anticancerigene” ar trebui să fie favorizate pentru a evita riscurile. Ce regim alimentar ar trebui să adoptați pentru a preveni cancerul? Carnea roșie, aditivii, alcoolul…

Potrivit oamenilor de știință, relația dintre alimentație și cancer a fost stabilită cu un nivel bun de dovezi. Unii factori nutriționali reduc riscul sau au un efect protector, în timp ce alții sunt dăunători. Ce dietă ar trebui să adoptăm pentru a preveni cancerul? Iată ce știm.

Cum pot fi explicate legăturile dintre alimentație și cancer?

„Ceea ce mâncăm sau bem este un factor de expunere”, explică medicul epidemiolog Bernard Srour.

Cele 30 de tone de alimente și 50.000 de litri de băuturi pe care le consumăm în decursul unei vieți conțin substanțe (nutrienți, dar și aditivi, reziduuri de pesticide, polifenoli etc.) care au un impact asupra organismului.

În prezent, nu mai există nicio îndoială că o parte dintre cancere pot fi atribuite unor factori nutriționali: 8% alcoolului, 5,4% unei diete dezechilibrate și 5,4% obezității sau supraponderalității, potrivit unei estimări din 2015 a Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), potrivit Sante Magazin.

„Efectele factorilor nutriționali pot fi directe sau indirecte”, spune Raphaëlle Ancellin, de la Institutul Național de Cancer din Franța (INCa). Ei pot exercita un efect protector sau dăunător la nivel local (prin slăbirea sau protejarea mucoaselor, de exemplu), dar și prin impactul asupra imunității, a factorilor de creștere, a hormonilor etc.”.

„Printre efectele indirecte, unii nutrienți au proprietăți antioxidante (vitaminele C și E, polifenoli etc.), în timp ce alții (fierul hem) sunt pro-oxidanți; acetaldehida (un metabolit al alcoolului) sau HAP (hidrocarburi aromatice policiclice) au un efect toxic asupra ADN-ului, în timp ce vitamina B9 asigură o replicare corectă a acestuia…Totuși, trebuie să ținem cont de efectul de matrice al alimentelor și de faptul că un aliment nu este niciodată consumat de unul singur”, explică doctorul Srour.

Întrebări adresate unui specialist privind legăturile dintre alimente și cancer

Ce știm despre legăturile dintre aditivi și cancer?
În prezent, nu există dovezi solide privind impactul aditivilor alimentari utilizați asupra riscului de a dezvolta cancer”, explică Dr. Mathilde Touvier, director al echipei de cercetare în domeniul epidemiologiei nutriționale (EREN).

Dacă ar fi așa, aditivii în cauză ar fi deja interziși. Cu toate acestea, există numeroase studii experimentale (în special pe modele animale) care ridică semne de întrebare, sugerând o legătură între anumiți aditivi și anumite tipuri de cancer (sân, colon-rectum etc.). Acesta este cazul, de exemplu, al nitriților și nitraților, al îndulcitorilor artificiali (aspartam, acesulfam-K) și al anumitor emulgatori (carboximetilceluloză).

Principala dificultate în confirmarea acestor ipoteze constă în cuantificarea aportului real de aditivi la om. Este ceea ce am reușit să facem de curând datorită studiului NutriNet- Santé, realizat începând din 2009, și, conform rezultatelor noastre preliminare, apare în mod clar o asociere între mai mulți dintre acești aditivi suspectați și riscul de cancer.

Care sunt mecanismele implicate?
Există cu siguranță multe mecanisme diferite la mijloc, printre care, cel mai probabil, se numără perturbarea microbiotei intestinale (care joacă un rol în întregul organism și care protejează, de asemenea, mucoasa intestinală), deteriorarea ADN-ului celulelor, creșterea stresului oxidativ și o creștere a inflamației cronice.

 

Recent Posts

Camelia Pătrășcanu vine cu vești excelente. „Ultimile zile cu Jupiter în Taur aduc prosperitate”. Află care sunt zodiile favorizate de astre

Camelia Pătrășcanu vine cu vești excelente. Astrologul dezvăluie cele trei zodii care vor avea parte…

3 minute ago

Bărbații peste 50 de ani ar trebui să evite să mănânce ACEST aliment popular la micul dejun

După vârsta de 50 de ani, bărbații ar trebui să meargă puțin mai des la…

33 de minute ago

Cele mai bune ceaiuri care vă pot ajuta să pierdeți în greutate, potrivit unui dietetician

Cele mai bune ceaiuri de slăbit. Un dietetician a dezvăluit care sunt cele mai eficiente…

o oră ago

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului. Cum funcționează și ce conține

Gelul inovator. Cercetătorii au dezvoltat un gel proteic care neutralizează alcoolul înainte de a intra…

2 ore ago

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Modalitatea corectă de reutilizare și depozitare a uleiului

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Îndemnând la o precauție…

2 ore ago

ACESTE diete sunt cele mai bune pentru reducerea riscului de boli și cancer

Diete pentru reducerea riscului de boli și cancer. S-a dovedit că dietele vegane și vegetariene…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra