Ce efect au cireșele asupra creierului

Fructe-vedetă ale sezonului au multe calităţi benefice pentru organism, pe lângă aspectul și gustul care te fac să-ți lase gura apa numai când te gândești la ele

Dana Lascu

Cireșele sunt gustoase și hrănitoare, conțin vitamine, minerale și antioxidanți puternici, având numeroase beneficii pentru sănătate în bolile de ficat, de inimă, de rinichi, dar și în longevitate. Au  acțiune depurativă și sunt foarte sărace în calorii, la 100 de grame de cireșe având doar 63 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre. În schimb însă au un conținut mare de fitonutrienți.

Cocktail de vitamine

Culoarea lor „roșu intens” este dată de antociani, compuși care dau cireșelor proprietăți antioxidante. Fructele sunt și o sursă de vitamina A (cu mult betacaroten), dar mai conțin și vitaminele B, C, acid folic, niacină și riboflavină, cantități semnificative de fier, magneziu și potasiu.

Mai puțin știut este că ele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă, fără a avea efectele adverse pe care le au suplimentele alimentare pe care le găsim în comerț (adică fără dureri de cap, greaţă, vise ciudate sau ameţeală). Specialiștii spun că pentru a beneficia de efectul lor relaxant este bine să le mâncăm cu o oră înainte de culcare. Iată care sunt principalele 8 beneficii:

  1. Bune pentru inimă, sistemul circulator și creier

Cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă un nivel scăzut de melatonină, ceea ce poate fi reparat prin consumul de cireşe. De asemenea, polifenolul din cireșe poate preveni formarea de cheaguri în sânge. Un alt compus al lor, antocianina protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, împiedicând formarea de placă arterială, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele, reducând riscul de boli de inimă. În plus, potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul conținute în cireșe ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie în transportul eficient al substanţelor nutritive către organele vitale.

  1. Protejează creierul

Aceiaşi compuşi menţionaţi au și efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale, protejând celulele creierului și prevenind instalarea unor boli neurodegenerative, precum demenţa sau boala Alzheimer. Melatonina este un antioxidant excelent bun și pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene.

  1. Sunt antiinflamator natural

Tot antocianinele sunt la fel de bune la reducerea inflamării precum medicamentele, din nou, fără a avea efectele adverse pe care le au medicamentele. Cireşele sunt și un tratament natural care crește performanța, ajutând atleţii să scape de durerea musculară post-antrenament.

  1. Previn atacurile de gută

S-a demonstrat științific că la bolnavii de gută (o formă complexă şi dureroasă de artrită) care au mâncat cireşe doar două zile, riscul de a face un atac a scăzut cu 35%.

  1. Pot ajuta la prevenirea cancerului

Antioxidanţii din cireșe luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora. Antocianinele au ca efect diminuarea celulelor canceroase şi stimulează distrugerea lor. Spre exemplu, s-a demonstrat științific că ele reduc ritmul de creştere a celulelor de cancer la colon.

  1. Bune în curele de slăbire

Fiind printre fructele cu cel mai scăzut conţinut de calorii, dar, în acelaşi timp, surse preţioase de substanţe nutritive, vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona în parametrii normali, cireşele pot înlocui cu succes ciocolata sau bomboanele, putând fi consumate la orice oră din zi. De aceea, sunt ideale pentru curele de slăbire, mai ales că favorizează tranzitul intestinal.

  1. Au efect anti-îmbătrânire

Conținutul bogat în antioxidanți, care combat radicalii liberi, le fac ideale și pentru încetinirea îmbătrânirii. De asemenea, vitamina A din compoziţia lor este ideală pentru piele, întrucât conţine mult betacaroten. Practic, cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele sau afinele. În plus, sucul acestor fructe previnde deshidratarea

  1. Efectele benefice ale cozilor de cireșe

Nu doar fructele au efecte benefice, ci și cozile lor. Uscate și apoi transformate în infuzie, au efecte diuretice, ajutând la tratarea mai multor boli. Fitoterapeuții recomandă ceaiul sau decoctul de cozi de cireșe ca adjuvant în cazul infecțiilor urinare (cistită), a uretritele (infecții ale uretrelor), dar și în cazul nefritelor (boală inflamatorie a rinichilor).

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

15 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică