Ce este acidul lactic și cum se poate limita concentrația mare din organism

Ce este acidul lactic și cum se poate limita concentrația mare din organism? Acidul lactic este un produs secundar pe care corpul nostru îl produce ca o sursă suplimentară de energie.

Când alergi, mușchii tăi necesită o mulțime de energie, iar corpul utilizează oxigenul ca sursă principală de energie (cunoscută sub numele de energie aerobă). Dar când antrenamentele sunt mai intense, corpul tău nu este întotdeauna capabil să producă suficientă energie doar prin oxigen, iar atunci apare acidul lactic.

Nivelurile normale de acid lactic variază între 4,5 și 19,8 mg/dL

Dacă faceți exerciții fizice, este posibil să fi experimentat senzația de furnicături în picioare, care vine de la ridicarea greutăților.

Acesta este rezultatul conversiei carbohidraților în acid lactic pentru a satisface nevoile energetice ale organismului din cauza scăderii nivelului de oxigen.

Simptomele acestui proces includ dificultăți de respirație, confuzie, dureri abdominale, transpirații și greață și sunt răspunsul normal al organismului la efort fizic intens, atunci când mușchii sunt epuizați și răniți.

Așa că nu ar trebui să vă alarmați, deoarece acestea sunt semne că trebuie să luați o pauză și să dați timp mușchilor să se odihnească pentru a se recupera.

Sportivii sunt obișnuiți cu această reacție și își antrenează corpul să tolereze cantități mari de acid lactic.

Un test de sânge poate dezvălui nivelul de acid lactic produs de organism în condiții precum boli de inimă, insuficiență renală, anemie și consumul de droguri.

Concentrațiile mari de acid lactic pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni numite acidoză lactică, care este un efect secundar al administrarii de medicamente antidiabetice (metformină). Nivelurile normale de acid lactic variază între 4,5 și 19,8 mg/dL.

Efectele excesului de acid lactic în sânge includ pierderea mobilității și rigiditatea musculară, al căror grad este proporțional cu cantitatea de acid lactic produsă ca urmare a intensității activității fizice.

Iată ce puteți face pentru a evita încordarea musculară și pentru a le îmbunătăți rata de recuperare:

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Hidratarea: Este important să vă mențineți corpul hidratat consumând cantități adecvate de apă (cel puțin 8 pahare) și alimente care conțin apă. Astfel previi deshidratarea, transpiratia excesiva, oboseala si crampele abdominale, simptome comune ale concentratiei excesive de acid lactic.

Întinderea înainte de exercițiu: întinderea crește fluxul sanguin și flexia musculară, pregătind corpul să răspundă mai bine la exercițiile intense. După exercițiu, puteți aplica pachete de gheață pe mușchii încordați, puteți face un duș cald sau puteți face un masaj pentru a vă recupera.

Creșteți intensitatea treptat: Dacă începeți sala cu antrenament intensiv, în câteva zile veți simți dureri musculare intense. De aceea este important să începeți cu exerciții ușoare, de ex. aerob și crește treptat intensitatea. Astfel vei fi protejat de durerile musculare si de eventualele leziuni.

Nutrienți: O varietate de alimente bogate în nutrienți mărește puterea și rezistența. În special proteinele și grăsimile sănătoase sunt ingrediente esențiale pentru creșterea și menținerea masei musculare. Fructele, legumele și electroliții precum magneziul și potasiul ajută la reducerea oboselii musculare.

Odihnă: aveți nevoie de câteva zile de exerciții de intensitate scăzută pentru ca mușchii să se recupereze. Corpul tău are nevoie de timp pentru a elimina celulele de acid lactic și produsele secundare metabolice înainte de a putea relua exercițiile de mare intensitate, potrivit Pro News.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

2 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

2 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

3 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

3 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

4 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra