Ce este angina pectorală și cum se deosebește de infarctul miocardic

Angina pectorală și infarctul miocardic (atacul de cord) sunt două afecțiuni cardiace diferite, dar ambele implică durere sau disconfort în zona pieptului. Principalul factor de distincție între cele două condiții este severitatea și durata durerii, precum și faptul că infarctul miocardic este o urgență medicală care necesită tratament imediat. 

Angina pectorală este o afecțiune care rezultă dintr-o circulație insuficientă de sânge și oxigen către mușchii inimii (miocard). Este adesea cauzată de o îngustare temporară a arterelor coronariene, care furnizează sânge inimii.
Simptomele principale ale anginei pectorale includ durere sau disconfort în piept, care poate fi descris ca o senzație de arsură, presiune sau strângere. Durerea se manifestă de obicei ca o senzație de constricție în mijlocul pieptului și poate iradia spre brațul stâng, gât, maxilar, umăr sau spate.
Durerea anginei pectorale apare în general în timpul efortului fizic sau stresului și se ameliorează adesea prin odihnă sau administrarea de nitroglicerină.

”Un episod de angină nu înseamnă neapărat un infarct miocardic, dar înseamnă că există riscul să faceţi un infarct miocardic. Un episod de angină exprimă o nevoie mai mare de oxigen a unei părţi din muşchiul inimii.
Acest necesar mai mare de oxigen este temporar, adică de scurtă durată (de exemplu, în timpul unui efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen). Infarctul miocardic se produce de obicei când fluxul de sânge spre o parte a muşchiului inimii este întrerupt brusc şi definitiv, de cele mai multe ori prin apariţia unui cheag de sânge care se formează în interiorul vasului. Dacă acest cheag de sânge nu se dizolvă (prin tratament de urgenţă sau, mai rar, de la sine) acea parte a muşchiului inimii irigată de vasul blocat moare. Astfel, apariţia anginei pectorale este un semnal de alarmă,” a explicat prof. dr. Florin Mitu, şeful Secţiei Clinice de Recuperare Medicală Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi.

Un episod obişnuit de angină pectorală durează de la 2 la 10 minute. Durerile foarte scurte de câteva secunde, ascuþite – nu sunt de obicei angină pectorală ci dureri de origine musculară, dureri cu caracter „funcţional“ – care apar fără a exista o boală organică. În cazul unei dureri toracice care durează peste 30 de minute, uneori ore în şir, neîntrerupte de perioade de acalmie, trebuie să vă adresaţi de urgenţă unui medic.

Infarctul miocardic (atacul de cord)

Infarctul miocardic este o afecțiune mult mai gravă decât angina pectorală. Acesta apare atunci când o arteră coronariană este complet blocată, ceea ce duce la moartea unei părți a mușchiului inimii din cauza lipsei de oxigen.
Simptomele infarctului miocardic includ o durere intensă în piept care poate fi descrisă ca o senzație de stoarcere sau presiune, și care nu se ameliorează cu odihna sau administrarea de nitroglicerină. Durerea poate fi însoțită de transpirații reci, amețeli, greață și dificultăți de respirație.
Infarctul miocardic este o urgență medicală și necesită asistență medicală imediată. Netratat, poate duce la deteriorarea severă a mușchiului inimii și complicații grave.

Indicații pentru cei diagnosticați cu angină

După ce ați fost diagnosticat cu angină pectorală, este important să urmați sfaturile și recomandările medicului pentru a vă gestiona afecțiunea și a reduce riscul de complicații. Iată câteva pași importanți pe care ar trebui să-i urmați:

Internarea în spital (în cazuri severe)

În funcție de severitatea anginei pectorale și de factorii de risc individuali, medicul dumneavoastră poate recomanda admiterea la spital pentru monitorizare și tratament. Admiterea este mai probabilă în cazurile de angină instabilă sau angină crescândă.

Medicamente

Medicul vă poate prescrie medicamente pentru a controla simptomele anginei pectorale și pentru a reduce riscul de complicații. Aceste medicamente pot include:

  • Nitroglicerină sau alte nitrati pentru a ameliora rapid durerea în piept.
  • Beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu pentru a reduce frecvența și severitatea episoadelor de angină.
  • Antiagregante plachetare (de exemplu, aspirina) pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
  • Statine pentru a reduce nivelul de colesterol în sânge și a îmbunătăți sănătatea vasculară.

Stil de viață sănătos

Adoptați un stil de viață sănătos care să includă o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și alimente sănătoase pentru inimă. Limitați consumul de grăsimi saturate și de sodiu.

Faceți exerciții fizice regulat sub supravegherea medicului. Exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea cardiacă și pot ajuta la gestionarea greutății.

Renunțați la fumat, deoarece fumatul poate agrava simptomele anginei pectorale și poate crește riscul de complicații.

Controlul factorilor de risc

Discutați cu medicul dumneavoastră despre controlul factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și nivelul crescut de colesterol. Este posibil să aveți nevoie de tratament pentru aceste afecțiuni.

  • Monitorizarea regulată: Fiți în contact regulat cu medicul dumneavoastră pentru a evalua eficacitatea tratamentului și a face ajustările necesare. Medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi teste de efort sau angiografie coronariană, pentru a evalua starea arterelor coronariene.
  • Cunoașterea semnelor de agravare: Înțelegeți semnele de agravare a anginei pectorale sau apariția altor simptome, cum ar fi simptomele unui infarct miocardic. Dacă aveți senzații neobișnuite sau simptome grave, căutați asistență medicală imediată.

De obicei, durerea toracică din angina pectorală obişnuită dispare la încetarea efortului fizic. Repausul – în picioare sau şezând – calmează durerea şi o face să dispară într-un minut până la 5 minute. Aministrarea de nitroglicerină tablete sau spray sublingual calmează de asemenea durerea din angina pectorală în 1 – 5 minute. Răspunsul la nitroglicerină nu este specific doar anginei pectorale. Durerea din unele afecţiuni esofagiene trece, de asemenea, la nitroglicerină sublingual.

Pacientul cu angină pectorală trebuie să aibă întotdeauna la îndemână un flacon cu nitroglicerină tablete sau un spray cu nitroglycerină pentru a putea acţiona rapid în caz de apariţie a anginei. Nu ezitaţi să le folosiţi. Nu produc dependenţă şi au un efect rapid.Tableta de nitroglicerină se plasează sub limbă şi, pentru a acţiona rapid, nu trebuie înghiţită. Efectul începe să apară în douã minute. Dacă durerea nu cedează în decurs de 5 minute, puteţi să mai luaţi o tabletă. Dacă episodul de anginaă nu se linişteşte după 3 tablete de nitroglicerină sublingual luate la interval de 5 minute, chemaţi urgent salvarea şi mergeţi la spital.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

23 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

54 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică