Ce este cancerul de col uterin; simptome, diagnostic și tratament. Este al doilea cel mai frecvent cancer feminin și este responsabil pentru 10% dintre decesele cauzate de cancer la femei

Ce este cancerul de col uterin; simptome, diagnostic și tratament. Este al doilea cel mai frecvent cancer feminin și este responsabil pentru 10% dintre decesele cauzate de cancer la femei.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor la nivel global, cu aproximativ 6.04.000 de cazuri noi și 3.42.000 de decese în 2020 (o jumătate de milion PLUS) în 2020.

Harvard Health raportează că cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent cancer comun la femei și este responsabil pentru aproximativ 10% din decesele cauzate de cancer la femei, în special în țările în curs de dezvoltare, unde metodele de screening nu sunt ușor accesibile.

Conform studiilor actuale, cancerul de col uterin a crescut brusc în rândul femeilor la începutul anilor 30 de ani. Descoperirile au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane.

„HPV este un grup de peste 200 de viruși. Cel puțin 14 tipuri de HPV cu risc ridicat pot provoca mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de col uterin, anal și de cap și gât. În epoca scăderii generale a incidenței cancerului, cancerele cauzate de HPV crește, din păcate,”, a declarat Ashish Deshmukh, profesor asociat la Departamentul de Științe ale Sănătății Publice, de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud (MUSC), pentru ET Health World.

Ce este cancerul de col uterin

Colul uterin este o structură mică, în formă de gogoașă, în corpul unei femei, situată în partea de sus a vaginului și este intrarea în uter. În cazul cancerului de col uterin, cancerul prinde rădăcini în stratul exterior al colului uterin numit epiteliu cervical. Harvard Health afirmă că inițial, în celulele epiteliale încep mici modificări. În timp, celulele pot deveni canceroase și pot crește fără control.

De asemenea, raportează că aproape toate cazurile de boală sunt cauzate de expunerea la virusul papiloma uman (HPV) și este de așteptat ca eforturile de vaccinare care vizează HPV să scadă cazurile de cancer de col uterin în timp.

Cercetarea Clinicii Mayo afirmă că diferite tulpini de HPV, o infecție cu transmitere sexuală, joacă un rol în cauzarea majorității cazurilor de cancer de col uterin. Între timp, însă, boala rămâne o amenințare semnificativă pentru sănătatea femeilor.

Cum provoacă HPV cancer de col uterin?

Nu este clar ce cauzează cancerul de col uterin, dar este cert că HPV joacă un rol. HPV se transmite pe cale sexuală, iar atunci când cineva este expus la HPV, sistemul imunitar al organismului previne de obicei virusul să facă rău.

HPV este foarte frecvent, iar majoritatea persoanelor care au virusul nu dezvoltă niciodată cancer. Dar nu toate sistemele imunitare sunt atât de capabile. Există un mic procent de oameni, totuși, în care virusul supraviețuiește ani de zile, contribuind la procesul care face ca unele celule de col uterin să devină celule canceroase.

Raportul Clinicii Mayo spune că acest lucru indică faptul că alți factori – cum ar fi mediul cuiva sau stilul de viață pe care îl poate alege să urmeze – determină, de asemenea, dacă cineva dezvoltă sau nu cancer de col uterin.

Știm că ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun unei celule ce trebuie să facă. HPV declanșează mutații în celulele sănătoase din colul uterin și le deturnează codurile ADN. În loc să crească și să se înmulțească la o rată stabilită ca celulele sănătoase și, în cele din urmă, să moară la un moment stabilit, mutațiile le spun celulelor să crească și să se înmulțească într-un mod care este total scăpat de sub control și nici ele nu mor.

Celulele anormale care se acumulează formează o masă (tumoare). Celulele canceroase invadează țesuturile din apropiere și se pot desprinde dintr-o tumoare pentru a se răspândi (metastaza) în altă parte a corpului.

Simptomele cancerului de col uterin

Din păcate, acest cancer se poate dezvolta nedetectat pentru o lungă perioadă de timp, fără semne și simptome pronunțate. Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu produce în general semne sau simptome și se manifestă în stadiul mai avansat al cancerului de col uterin, prezentând următoarele simptome:

1. Sângerări vaginale după actul sexual, între menstruații sau după menopauză

2. Secreții vaginale apoase, sângeroase, care pot fi grele și au un miros urât

3. Durere pelvină sau durere în timpul actului sexual

Cum se poate reduce amenințarea de a face cancer de col uterin? Întrebați medicul dumneavoastră despre vaccinul HPV. Vă puteți reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin efectuând teste de screening și primind un vaccin care protejează împotriva infecției cu HPV.

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

1. Mulți parteneri sexuali. A avea mai mulți parteneri sexuali simultan sau chiar alții diferiți în succesiune într-o perioadă de timp crește exponențial riscul.

2. Activitate sexuală timpurie. A deveni activ sexual la o vârstă relativ fragedă crește riscul de HPV.

3. Alte infectii cu transmitere sexuala (ITS). Femeia sau partenerul ei – oricare dintre ei suferă de alte ITS – cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul și HIV/SIDA – crește riscul femeii de HPV și cancer de col uterin.

4. Un sistem imunitar slăbit. Chiar dacă o altă afecțiune ți-a slăbit sistemul imunitar și aveți HPV, probabilitatea de a dezvolta cancer de col uterin crește.

5. Fumatul. Fumatul este asociat cu cancerul de col uterin cu celule scuamoase – un tip de cancer de col uterin care începe în celulele subțiri și plate (celule scuamoase) care căptușesc partea exterioară a colului uterin.

Tratamentul cancerului de col uterin

Medicul dumneavoastră este cel mai bun judecător pentru a decide ce protocol de tratament funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră sau se potrivește cu starea dumneavoastră clinică.

Opțiunile pot varia de la oricare, unele sau toate cele de mai jos, conform Cancer.gov.

  • Interventie chirurgicala
  • Terapie cu radiatii
  • Chimioterapia
  • Terapie țintită
  • Imunoterapie
  • Studii clinice
  • Teste de urmărire în timpul și după tratament

Prevenirea și cum să reduceți riscul de cancer de col uterin:

1. Întrebați medicul dumneavoastră despre vaccinul HPV. Toți băieții și fetele trebuie să primească acest vaccin înainte de vârsta la care este probabil să devină activi sexual. 

2. Faceți teste Papanicolau de rutină. Testele Papanicolau pot detecta afecțiunile precanceroase ale colului uterin, astfel încât acestea pot fi monitorizate sau tratate pentru a preveni cancerul de col uterin. Majoritatea organizațiilor medicale sugerează începerea testelor Papanicolau de rutină la vârsta de 21 de ani și repetarea lor la fiecare câțiva ani.

3. Folosiți barieră de protecție precum prezervative. Reduceți riscul utilizând un prezervativ de fiecare dată când faceți sex și limitând numărul de parteneri sexuali pe care îi aveți.

4. Nu fumați. Dacă nu fumați deja, nu vă apucați. Dacă fumați, adresați-vă medicului dumneavoastră metode și strategii care să vă ajute să renunțați.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

12 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

43 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică