Categories: Stil de viaţă

Ce faci dacă ai fost înțepat de o viespe sau de o albină

Înțepăturile insectelor în sezonul cald sunt frecvente, de aceea este bine să știm cum să reacționăm în cazurile acestea, deoarece se poate instala panica foarte repede, mai ales dacă victima este un copil.

Măsurile de prim ajutor sunt importante, iar în unele cazuri pot salva viața. Crucială este reacția victimei la veninul insectei.

Majoritatea nu are probleme și își poate trata înțepătura fără ajutor medical de specialitate. Însă reacțiile severe au nevoie de asistență medicală urgentă!

Reacțiile alergice apar în cel mult 10 minute de la înțepătură. Printre reacții se numără: dureri de cap sau în piept, febră, umflarea feței, a limbii, buzelor sau a corpului, dificultăți de respirație, leșin. În astfel de situații este necesară intervenția de urgență a medicului.

De aceea, alergicii trebuie cunoscuți, iar în cazul în care o persoană alergică a fost înțepată, este esențial apelul de urgență la 112.

Înțepătura dă o reacție locală de durere, înroșire și umflare. Dacă sesizați umflături și în alte zone, adresați-vă medicului.

Dacă victima este alergică, cei din jur trebuie să reacționeze rapid! În primul rând, anunță 112 și oferă date cât mai precise: înțepătură, locație, reacții.

Apoi verifică felul în care respiră victima, se asigură că nu îi obturează nimic respirația, iar dacă aceasta nu mai respiră, începe masajul cardiorespirator până la venirea ambulanței.

Se scot bijuteriile de pe corpul victimei care pot obtura circulația venoasă mai ales dacă pielea victimei începe să se umfle.

Intervenția de urgență este esențială, în cazul alergiilor grave lipsa ajutorului medical specializat poate fi fatală!

Cei fără alergii încearcă să scoată ușor acul din piele, cu calm și delicatețe, se pot ajuta de un card sau de o pensetă. Nu se stoarce! Zona afectată se spală apoi, se dezinfecteazăși se pune gheață pentru dezumflare și ameliorarea durerii.

Dacă este necesar, se aplică pentru mâncărimi un unguent cu hidrocortizon 1% sau se utilizează un spray calmant pentru înțepături.

Pentru a ne feri de asemenea situații nedorite, în natură când ieșim este recomandat să avem mâneci lungi și panataloni lungi, din materiale naturale, să ne aplicăm repelente, să nu ne parfumăm, să nu ne luăm produse dulci după noi, să nu ținem produsele alimentare expuse, ci ambalate, pentru a evita degajarea mirosurilor, un element atrăgător pentru albine și viespi.

Dacă le vedem, să nu gesticulăm, să nu le agresăm, cel mai bine este să rămâi nemișcat. Și să avem mare grijă în zonele cu flori. Dacă mergem într-o astfel de zonă, e nevoie de și mai multă precauție.

Recent Posts

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical. Modificări importante privind concediul medical

Medicii de familie pot elibera un certificat de concediu medical pentru o perioadă de 7…

17 minute ago

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

47 de minute ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

o oră ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

2 ore ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

2 ore ago

Citeste si: