Categories: Ştiri sănătate

Cel mai mare mit despre cauza cancerului pulmonar!

Cel mai mare mit despre cauza cancerului pulmonar!Una dintre primele întrebări pe care o aude un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar este, adesea, „Ai fumat?”.

Această întrebare nu doar aduce în prim-plan o prejudecată, ci poate influența și nivelul de compasiune și îngrijire pe care pacientul îl primește.

Cel mai mare mit despre cauza cancerului pulmonar!

Această idee este ancorată în mitul că cancerul pulmonar este exclusiv o „boală a fumătorilor”. Totuși, acest mit este departe de adevăr, oricine, indiferent dacă fumează sau nu, poate dezvolta cancer pulmonar.

În încercarea de a contracara stigmatizarea și judecata asociată acestui tip de cancer, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează campania „Inspiră Speranță – Pune întrebarea potrivită!”

Stigmatizarea presupune ideea că unele persoane ar merita să se confrunte cu boala. Această perspectivă este eronată, deoarece fiecare individ afectat de o boală, inclusiv cancerul pulmonar, merită aceeași doză de compasiune și îngrijire, fără nicio excepție.

Campania are ca scop schimbarea mentalităților și educarea publicului în privința faptului că cancerul pulmonar nu alege pe cine să afecteze bazându-se pe istoricul de fumat al unei persoane. Este un apel la empatie și înțelegere, subliniind că stigmatizarea nu are loc într-o societate care promovează sănătatea și solidaritatea.

Întrebarea potrivită este: „Ce putem face pentru ca persoanele care suferă de cancer pulmonar să beneficieze de cele mai bune condiții de îngrijire și tratament?”

„E simplu, vrem să înlocuim veșnica întrebare „Ai fumat?” cu „Cum te pot ajuta?”. Nu are nicio relevanță dacă pacientul a fumat sau nu. Cu ce te ajută să știi asta?

Ar trebui să ne gândim că întrebarea îl pune instantaneu pe pacient într-o situație dificilă, or, toți știm că în lupta cu cancerul, oamenii au nevoie de o minte puternică, nu să ducă pe umeri vina fumatului.” spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor de Cancer (FABC).

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) își concentrează energiile pe piloni esențiali pentru îmbunătățirea gestionării și prevenirii cancerului pulmonar:

Conștientizarea și recunoașterea simptomelor și factorilor de risc

FABC aduce în prim-plan importanța conștientizării și recunoașterii simptomelor specifice cancerului pulmonar. Tusea persistentă, dificultățile de respirație și pierderea inexplicabilă în greutate nu trebuie ignorate.

Este subliniat faptul că fumatul nu este singurul factor de risc; expunerea la radon, substanțe chimice nocive, fumatul pasiv și istoricul familial de tumori pulmonare pot contribui la apariția bolii.

Dr. Andra Stancu, medic oncolog, avertizează că mulți pacienți trec cu vederea aceste simptome, considerându-le normale, și îndeamnă la consultarea unui pneumolog și efectuarea unei radiografii pulmonare în cazul persistenței tusei.

Diagnosticare precoce

Campania încurajează oamenii să consulte medicul de familie imediat ce observă simptome specifice cancerului pulmonar. Diagnosticul timpuriu joacă un rol crucial în determinarea opțiunilor de tratament și îmbunătățirea șanselor de supraviețuire.

Educație la nivel național

FABC se angajează să informeze și educe publicul, mass-media și cadrele medicale despre realitățile cancerului pulmonar. Se subliniază că această afecțiune reprezintă o amenințare semnificativă, iar educația este esențială pentru conștientizarea și prevenirea acestei boli.

De asemenea, se pune accentul pe necesitatea educației privind renunțarea la fumat, cu accent pe depășirea dependenței. Dr. Anca Dolhăscu, medic pneumolog, subliniază că oamenilor nu ar trebui să le fie rușine să caute ajutor medical, indiferent de stilul lor de viață sau ocupație, și că echipa medicală este acolo să ofere sprijin, ajutor și soluții, nu să judece sau să stigmatizeze.

Fumătorii se tem să discute cu medicii

Nefumătorii ignoră simptomele, crezând că nu pot suferi de cancer pulmonar din cauza lipsei istoricului de fumat, amânând astfel tratamentul. Pe de altă parte, fumătorii sau foștii fumători ezită să se prezinte la medic.

Se tem de judecăți și critici, ceea ce duce la amânarea diagnosticului și progresia rapidă a bolii. Stigmatizarea adaugă o greutate emoțională considerabilă, determinând uneori ascunderea diagnosticului și evitarea discuțiilor deschise despre cancerul pulmonar în rândul familiilor și îngrijitorilor.

Această teamă de judecată privează atât pacienții, cât și familiile acestora de suportul de care au nevoie în momentele dificile.

Cezar Irimia, președintele FABC, subliniază că stigmatizarea cancerului pulmonar amplifică această greutate emoțională și poate duce la ascunderea diagnosticului, chiar și în cadrul familiilor. El evidențiază că frica de judecată împiedică accesul la ajutorul necesar în momentele critice.

Dr. Anca Dolhăscu, medic pneumolog, îndeamnă oamenii să nu simtă rușine în a căuta ajutor medical, indiferent de stilul lor de viață. Ea subliniază că echipa medicală este acolo pentru a oferi sprijin, ajutor și soluții, și nu pentru a judeca sau stigmatiza.

George Chivu, supraviețuitor de cancer pulmonar, încurajează persoanele afectate să nu se ascundă, să comunice și să nu simtă rușine. Prin experiența sa, el evidențiază importanța sprijinului, menționând contribuția semnificativă a soției sale în procesul său de vindecare.

Câte cazuri au fost diagnosticate pe an în România?

Date recente arată că peste 12.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer bronhopulmonar, iar rata de mortalitate este de 75%, subliniind amploarea acestei probleme de sănătate publică.

Rata de supraviețuire la cinci ani de la diagnostic s-a îmbunătățit foarte puțin în ultimul deceniu și este de 6,4 ori mai mică decât în cazul cancerului de sân. Conform Globocan, cancerul de plămâni era în 2020 pe locul întâi dintre toate tipurile de cancer în ceea ce privește incidența, cu un procent de 12,3%.

În fiecare an, aproape 11.000 de români mor de cancer pulmonar – asta înseamnă că în fiecare zi, 30 de familii sunt nevoite să își ia rămas bun de la cineva. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este, de departe, forma de cancer cu cea mai mare mortalitate, cancerului pulmonar nu i se acordă suficientă atenție.

  • Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România -12.122 de cazuri pe an.
  • Cancerul pulmonar este pe primul loc în topul deceselor prin cancer – 10.779 decese pe an.
  • Cancerul pulmonar are cea mai ridicată povară a bolii – cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature (de trei ori mai mare decât cea a cancerului de sân).
  • 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii.

Cu o incidență atât de ridicată, cancerul pulmonar este o provocare majoră pentru sistemul de sănătate din România. Este esențial ca oamenii să conștientizeze că, deși fumatul reprezintă un factor de risc semnificativ, nu este singurul motiv pentru care această boală afectează atât de multe vieți.

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

31 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: