Categories: Ştiri sănătate

Ce riscă bărbaţii care devin taţi de fete după 50 de ani

Oamenii de ştiinţă au analizat date de la aproximativ 6.000 de persoane în cadrul unui studiu internaţional publicat în jurnalul Jama Psychiatry.

Riscul de a avea un nepot autist este  aproape dublu în cazul bărbaţilor care devin taţi de fete după vârsta de 50 de ani.

Deşi, motivul nu este clar încă, cercetătorii sunt de părere că bunicii pot transmite nepoţilor o mutaţie silenţioasă. Aşa-numitele mutaţii silenţioase sunt modificări ale materialului genetic care pot interacţiona cu alte gene şi cu factorii de mediu crescând astfel riscul de autism.

Cercetătorii au analizat date de la aproape 6000 de persoane diagnosticate cu această afecţiune şi mai mult de 30.000 de persoane sănătoase luând în considerare vârsta părinţilor şi a bunicilor. Potrivit rezultatelor, cu cât bunicul este mai în vârstă, cu atât riscul de autism al nepotuluie este mai crescut.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea ‘centrală’ din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de tulburări din spectrul autismului-TSA (‘autism spectrum disorders’), alături de Sindromul Asperger şi Tulburările pervazive de dezvoltare –nespecificate altfel, denumite şi autism atipic.

La nivel internaţional un copil dintr-o sută este diagnosticat cu autism. În România, nu există o evidenţă exactă, însă oficial sunt aproximativ de 6.000.

 

 

Recent Posts

Casa de Pensii a inclus o nouă activitate ca vechme la pensie. Vor fi avantajați extrem de mulți români. Pensii mai mari

O nouă propunere legislativă recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură…

13 secunde ago

Vlad Ciurea atrage atenția asupra acestui fenomen care îi îmbolnăvește pe români: „Atacă direct sistemul nervos”

Deși avem acces la mai multe oportunități comparativ cu generațiile anterioare, tot mai mulți oameni…

31 de minute ago

Ingredientul utilizat în prăjituri și băuturi răcoritoare care dăunează GRAV sănătății: distruge pereții intestinali

Înlocuitorul de zahăr E961 din industrie poate avea un "efect toxic asupra sănătății", potrivit unui…

o oră ago

Epidemia care a provocat mii de victime în Europa, a ajuns în România. Simptomele care ar trebui să te trimită la spital de urgență

S-au înmulțit cazurile de tuse convulsivă și în România, în special în rândul copiilor, spun…

o oră ago

Cu câți bani va ieși la pensie Klaus Iohannis? Are indicele cel mai mare în grilă

Președintele statului, Klaus Iohannis, și-a depus cererea de pensionare pentru limita de vârstă, acesta urmând…

2 ore ago

Tumoră de 10 kilograme, extirpată de medicii de la Spitalul Județean Arad. Simptomele care au trimis-o pe pacientă la spital

O echipă medicală de la Spitalul Judeţean Arad a extirpat de la o pacientă de…

3 ore ago

Citeste si: