Ce riști să pățești dacă te expui fumului de țigară, mai mult de două ore pe săptămână?

Fumatul ar contribui în mod semnificativ la scăderea calității auzului, arată un studiu realizat de cercetători englezi. Acuzat, pe bună dreptate, că alterează gustul și mirosul, fumatul acționează într-un fel mai puțin cunoscut și asupra auzului.

Fie că sunt fumători activi sau pasivi, oamenii expuși la fumul de țigară ar prezenta un risc cu circa 30% mai mare să își piardă auzul decât nefumătorii, rezultă din studiul al Universității din Manchester. Cercetătorii au recurs la teste auditive și chestionare pe 164.770 persoane provenite dintr-o bancă britanică de date medicale, UK Bank, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Rezultatele confirmă studiile precedente, arătând că există cu circa 30% mai mulți oameni afectați de surditate printre fumători decât printre nefumători. Studiul mai stabilește și o legătură directă între riscul pierderii auzului și cantitatea de țigări consumată.

Îngrijorător este și faptul că fumatul pasiv are efecte aproape la fel de nefaste ca fumatul direct. Persoanele expuse fumului de țigară între două și nouă ore pe săptămână riscă cu 28% mai mult să aibă auzul afectat decât cele care stau într-un mediu sănătos. Riscul este mai mare cu 39% dacă timpul de expunere este mai mare de zece ore pe săptămână.

‘Este important să atragem atenția asupra fumatului pasiv în cadrul dezbaterii în privința interzicerii țigărilor în locurile publice’, declară în Le Figaro doctorul Piers Dawes de la departamentul de psihologie al Universității din Manchester, principalul autor al studiului. ‘Dacă reușim să reducem la minim expunerea la fumul de țigară, vom constata o scădere a cazurilor de surditate în rândul populației’, arată el.

Studiul nu menționează cauzele efectelor nefaste ale fumatului asupra urechii, însă autorii lui subliniază că rezultatele ‘sugerează că substanțele din tutun ar putea avea o influență toxică directă asupra auzului’. Ei amintesc că tutunul acționează și indirect asupra urechii, prin efectele asupra sistemului vascular. Nicotina din țigări este un vasoconstrictor — provoacă îngustarea vaselor—, dăunând astfel irigării urechii interne.

‘Studiul nostru arată și că reducerea fumatului pare a duce la scăderea riscului de pierdere a auzului. Oprirea fumatului ar putea chiar să elimine acest risc’, încheie dr Dawes.

Recent Posts

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

22 de minute ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

52 de minute ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

o oră ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

2 ore ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

2 ore ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

3 ore ago

Citeste si: