Ce să faci dacă simţi că îţi vâjâie urechile? Tratamente naturiste pentru tinitus şi pocnituri în ureche

Multe persoane se plâng că simt un vâjâit în urechi, acele zgomote neplăcute care devin supărătoare mai ales dacă este liniște în cameră.

Se estimează că aproximativ 10-12 % din populaţia globului acuză percepţia unor tipuri de zgomote în ureche. Sunetele pot fi de diferite tipuri: ţiuituri, bâzâituri, sunet de sonerie/clinchet de clopoțel, huruit, fluierat sau sâsâit şi pot fi percepute la o intensitate mai mică sau mai mare, pentru câteva secunde sau minute, după care acestea dispar.

Tinitusul sau acufenele pot afecta una sau ambele urechi, putând fi însoţite uneori de o scădere treptată a acuităţii auditive. Nivelul maxim al sunetului este de 70 de decibeli, dar cele mai multe sunete pe care le auzim au niveluri mai ridicate.

De la afecţiune medicală complicată la superstiţii

Există numeroase superstiţii legate de ţiuitul în urechi. În general se spune că atunci când îţi ţiuie o ureche cineva te vorbeşte de rău sau te înjură.

Alte interpretări se referă la urechea care ţiuie: atunci când ţiuie urechea dreaptă, te vorbeşte cineva de bine. Dacă e cea stângă, te vorbeşte cineva de rău.

Însă, specialiştii ORL spun că tinitusul este considerat un simptom, iar el poate apărea în peste 200 afecţiuni medicale.

Astfel, poate fi vorba de otoscleroză, o boală care constă în blocarea și întărirea micilor oase din urechea medie.

De asemenea, problemele circulatorii și boala Meniere pot fi alte cauze ale vâjâitului în urechi. Ateroscleroza şi hipertensiunea arterială determină o presiune crescută a circulaţiei sângelui în vasele din interiorul urechii, ducând la tinitus.

Pot fi incriminate drept cauze şi schimbările hormonale la femei, tulburările tiroidiene, dar şi efectele adverse ale unor medicamente (cum ar fi aspirina şi alte AINS, anumite antibiotice, antiepileptice, oncologice, diuretice, antidepresive, dar şi unele suplimente naturiste).

Tratamente alternative pentru tinitus

Medicul poate recomanda pentu început curățarea unui eventual dop de ceară, dacă aceasta este cauza, sau combaterea unei infecții la nivelul urechii.

Totodată, în cazuri mai grave se poate indica o intervenţie chirugicală pentru excizia unei tumori sau eliminarea unor depuneri de calciu pe osul urechii.

Multe persoane au remarcat diminuarea simptomelor legate de tinitus cu ajutorul unor remedii naturiste, precum suplimentele de Gingko biloba (aceste extrac­te activează microcir­culaţia şi favorizează sinap­sele neuronale) sau pe bază de melatonină, vitamina B12 şi zinc.

De asemenea, o cură cu magneziu poate uşura simptomele ţiuitului în urechi, fiind recomandată o doză de 400 mg pe zi. Totodată, este indicată şi includerea în dietă a seminţelor de susan.

În combaterea zgomote­lor din urechi ajunse în faza cronică, specialiştii folosesc şi terapiile cognitiv-compor­ta­mentale şi TRT (Tinnitus Retraining Therapie).

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

2 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

3 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

3 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

4 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

4 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra