Categories: Ştiri sănătate

Ce se întâmplă de azi. Decizia guvernului a fost publicată. Toți suntem obligați să purtăm asta

După scandalul public din ultima perioadă, in urma unor declarații ale oficialilor, legat de tipurile de măști pe care vom fi obligați să le folosim, de azi întră în vigoare deciziile guvernamentale care lămuresc totul. De astăzi, masca medicală este, din nou, obligatorie, la nivel național, în toate spațiile închise şi deschise, odată cu prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile.

Ce tip de mască este acceptat să purtăm

Cei care poartă alte tipuri de măşti, textile sau din plastic, riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras, însă, atenţia că informaţia potrivit căreia sunt obligatorii măştile de tip FFP2 este falsă:

Raed Arafat: ”Sunt mulţi care răspândesc știri false tocmai ca să pună oamenii să cumpere la preț mai mare astfel de măști – deci astea sunt știri false. La acest moment se poate și cu masca chirurgicală sau cu mască FFP2, dar nu este obligatorie mască FFP2. Ce este obligatoriu este mască minim medicală, adică mască cum zicem noi chirurgicală, cum i se spune. Sunt interzise măştile textile, asta trebuie să se înţeleagă.”

Si ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a emis o foarte importanta atentionare pentru milioane de romani din toata tara in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, si transmite faptul ca mastile FFP2 nu sunt obligatorii pentru utilizare in Romania in momentul de fata.

Ministrul Sanatatii transmite faptul ca declaratiile sale au fost redate gresit si ca mastile medicale obligatorii in Romania sunt cele chirurgicale/medicale, folosite si pana acum de multa lume, sau cele FFP2, doar cele textile fiind interzise, in rest pot fi folosite aceleasi masti ca si pana acum.

 

Restricții stabilite de guvern. Măsuri de gestionare a celui de-al 5-lea val al epidemiei

Tot de astăzi intră în vigoare şi celelalte măsuri de gestionare a celui de-al 5-lea val al epidemiei în ţara noastră.

Instituţiile, autorităţile publice şi operatorii economici trebuie să asigure, la intrarea în sediu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Pe de altă parte, s-a redus durata carantinei, dar această măsură se va aplica şi persoanelor vaccinate care au avut contact direct cu un bolnav de COVID.

Perioada de carantină a fost redusă de la 14 zile la cinci zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele șase luni, în timp ce persoanele nevaccinate vor rămâne 10 zile în carantină. Secretarul de stat, Adriana Pistol, a explicat motivele acestei măsuri.

”Persoanele vaccinate și persoanele care sunt foste bolnave în ultimele șase luni au deja un anume grad de protecție, prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că cinci zile sunt suficiente, și aici vorbim de carantină. Nu persoanele bolnave, cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile.” a declarat secretarul de stat, Adriana Pistol.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni vor intra în carantină 10 zile, dacă vin din state ale spațiului comunitar aflate în zona roșie, dar și din spațiul noneuropean. Vor scăpa de carantină persoanele vaccinate care vin din afara Uniunii Europene, dar care prezintă un test RT PCR negativ, efectuat cu 72 de ore înainte

Recent Posts

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

9 minute ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

39 de minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

49 de minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

o oră ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

2 ore ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

Citeste si: