Ce se întâmplă, de fapt, când mănânci zahăr zilnic. Medic: Risc de cancer pancreatic

Ce se întâmplă, de fapt, când mănânci zahăr zilnic. Știm cu toții că zahărul trebuie evitat, dar care este cantitatea „sigură” pe care o putem consuma zilnic și care sunt cauzele consumului excesiv?

Potrivit cercetătorilor, un consum excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv creșterea riscului de: diabet, depresie, obezitate, boli de inimă, anumite tipuri de cancer, gută.

Cât zahăr ar trebui să consumați zilnic?

Pentru a afla cât de mult zahăr pot consuma oamenii într-o zi fără a avea efecte negative semnificative asupra sănătății lor, cercetătorii au analizat studii individuale.

Experții au punctat rezultatele a 73 de meta-analize anterioare, care au arătat relații nocive între consumul de zahăr și bolile hormonale și metabolice, bolile de inimă, cancerul, astmul, cariile dentare, depresia și moartea prematură.

Constatările din analiză au arătat că:

  • Fiecare creștere a consumului de băuturi zaharoase cu o porție/săptămână a fost asociată cu un risc cu 4% mai mare de gută;
  • Fiecare creștere cu 250 ml/zi a consumului de băuturi zaharoase a fost asociată cu un risc cu 17% mai mare de boală coronariană;
  • Fiecare creștere de 25 de grame/zi a consumului de fructoză a fost asociată cu un risc cu 22% mai mare de cancer pancreatic.
    6 lingurițe de zahăr pe zi.

Șase lingurițe pe zi reprezintă aproximativ 24 de grame/100 de calorii de zahăr adăugat pe zi. Cu toate acestea, nu fiecare tip de zahăr din dieta dumneavoastră are același impact asupra sănătății dumneavoastră.

Amintiți-vă că zaharurile adăugate sau „libere” nu sunt același lucru cu zaharurile naturale care se găsesc în fructe sau în produsele lactate. Aceste zaharuri naturale nu se iau în calcul pentru limita zilnică.

Pe baza constatărilor, cercetătorii au recomandat ca oamenii să își limiteze consumul de băuturi zaharoase la cel mult una pe săptămână (aproximativ o cutie de suc) și să mențină aportul zilnic de zahăr adăugat sub 25 de grame (aproximativ 6 lingurițe).

Ce spune Organizației Mondiale a Sănătății despre zahăr?

Constatările s-au bazat pe date observaționale și sunt în concordanță cu orientările relevante ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ale Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului și ale Institutului American de Cercetare a Cancerului. Toate aceste organizații susțin o limită de 6 lingurițe de zahăr pe zi.

„Limitarea zaharurilor adăugate la 6 lingurițe pe zi nu este surprinzătoare, deoarece aceasta a fost recomandarea Asociației Americane a Inimii (AHA) de ani de zile”, spune nutriționistul Lauren Harris-Pincus, fondatoarea Nutrition Starring YOU.

„A consuma prea mult zahăr înseamnă că fie consumăm prea multe calorii peste nevoile noastre, ceea ce duce la o creștere suplimentară în greutate. Fie pierdem nutrienți esențiali, deoarece alimentele pe care le alegem sunt mai bogate în zahăr și calorii și le înlocuiesc pe cele de care avem nevoie pentru a preveni bolile pe măsură ce îmbătrânim.”

Recent Posts

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

6 minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

36 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

o oră ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

14 ore ago

Citeste si: