Categories: Expertul zilei

Ce se întâmplă în creier în momentul morții?

Într-unul dintre cele mai remarcabile articole de neuroștiință publicat recent, Dr. Ajmal Zemmar de la Universitatea din Louisville a raportat rezultatele unui studiu electroencefalografic (EEG) al activității undelor cerebrale la un pacient care a murit în urma unui atac de cord neașteptat în mijlocul studiului.

Studiul EEG a fost realizat pentru a ajuta la diagnosticarea și ghidarea tratamentului unui pacient care suferă de convulsii. În momentele de moarte ale pacientului, dr. Zemmar și colegii au observat „modificări într-o bandă specifică de oscilații neuronale, așa-numitele oscilații gamma, dar și în altele precum oscilațiile delta, theta, alfa și beta” asociate cu recuperarea memoriei.

Dr. Zemmar a speculat: „Prin generarea de oscilații implicate în recuperarea memoriei, creierul poate juca o ultimă amintire a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri, similare cu cele raportate în experiențele în apropierea morții”.

Este greu de știut cât de mult să generalizezi această observație a unui singur pacient la funcționarea creierului uman în ansamblu. Acest pacient suferise un traumatism cranian și suferea de convulsii, așa că înregistrările ar putea să nu fie neapărat tipice pentru un creier „normal” care suferă de moarte.

Dar Zemmar și colegii observă că modele similare de activitate cerebrală au fost observate în studiile pe animale de laborator la momentul morții.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, că alții formează tipare neobișnuite în activitatea creierului la un voluntar capabil să creeze experiențe „în afara corpului”, o altă experiență asociată cu experiențele în apropierea morții. În acest caz, raportat în 2014, cercetătorii care au folosit fMRI (RMN funcțional) au descoperit modele neobișnuite ale părților de activare ale creierului „asociate cu imaginile kinestezice” (care includ imaginile mentale ale mișcării corpului), cuplate cu dezactivarea cortexului vizual.

Lucrarea Dr. Zemmar este prima înregistrare EEG completă de încredere a unui creier uman în timpul procesului de moarte. Prin definiție, studiile științifice controlate ale experiențelor în apropierea morții sunt extrem de dificile. Dar acest raport de caz este intrigant și poate deschide linii viitoare de cercetare în studiul cogniției și memoriei.

 

Recent Posts

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

17 minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

47 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

o oră ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică