Ce simptome dă fibromul uterin și cum poate fi eliminat fără operație

Ce simptome dă fibromul uterin. Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni genitale cu care se confruntă femeile. Cunoscut și sub denumirea de “pietre ale uterului”, fibromul uterin este o tumoră benignă (necanceroasă) care se dezvoltă pe țesutul muscular al uterului, în special pe pereții exteriori sau interiori ai acestuia, punând presiune pe organele din jur și generând o durere imensă.

”Fibromul uterin este o tumoră beningnă, nu e cancer și niciodată nu o să să se malignizeze. Dar este o tumoră frecventă. Jumătate dintre femei au fibroame uterine. Nu toate ajung să fie simptomatice ci cam un sfert. Ele cresc accelerat în funcție de echilibrul hormonal. Dacă apare un dezechilibru hormonal cresc mai repede. Iar dezechilibrele hormonale apar din cauza alimentelor cu hormoni cum ar fi preparatele cu soia. Soia conține un estrogen vegetal, substanță care ajunge să se comporte în organism ca un hormon feminin. Sunt și diferite ambalaje, diferite substanțe din detergenții de vase, care, ajunse în organism, se comportă ca niște estrogeni și stimulează creșterea fibroamelor. Pe lângă acestea mai sunt stresul, oboseala, stilul de viață modern, care duc la dezechilibre hormonale,” a explicat Dr. Rares Nechifor, medic primar radiologie intervențională.

Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, aproape 40% dintre femeile de până în 35 de ani dezvoltă un fibrom uterin, iar procentul crește odată cu înaintarea în vârstă, astfel aproape 70% dintre femeile cu vârsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

Ce simptome dă fibromul uterin

”În funcție de dimensiunea și de localizarea lor, simptomele și gravitatea diferă. La fibroamele care cresc spre cavitatea uterină, spre interiorul uterului, simptomele sunt sângerări abundente la ciclu. Sunt paciente care ajung să fie anemice. Limita normală a hemoglobinei este 12, iar ele ajung să aibă 10, 9, 8 chiar 7. La 7 sunt veșnic obosite, palide, n-au niciun chef de viață. Dacă hemoragia e mai importantă deja viața poate să le fie pusă în pericol, multe ajung în astfel de situații, vine ciclul, curge foarte abundent, nu se oprește, merg la spital, trebuie să primească transfuzii, și în unele cazuri, se poate ajunge la intervenții chirurgicale de urgență, uterul poate fie scos cu totul,” a completat medicul.Altă situație este dată și de creșterea excesivă a fibroamele care încep să apese pe organele din jur, pe vezică, și atunci apare urinatul frecvent. Trezit noaptea de multe ori, mers la toaletă. Când apasă pe intestine avem balonare, constipație, disconfort. Alte simptome : dureri la ciclu, la frig, la contact sexual.

De regula, fibromul uterin se dezvolta in prioada sarcinii si isi inceteaza evolutia odata ce femeia a intrat la menopauza, insa sunt cazuri in care acesta trebuie extirpat pentru a nu pune in pericol sanatatea si chiar viata pacientei. Odata resimtite aceste simptome, este recomandat un consult medical pentru a determina cu exactitate diagnosticul si inceperea tratamentului.

”Tratamentul medicamentos e de două feluri:  naturist și hormonal, însă sunt, din păcate, tratamente simptomatice, care să reducă din sângerare, din durere, din disconfort, dar care nu au puterea să trateze fibroamele, doar le pot ține sub control. Să nu crească atât de repede, să crească mai încet. În plus, un tratament hormonal nu se poate lua mai mult de trei luni din cauza efectelor adverse, unul dintre acestea fiind creșterea riscului de cancer de endometru. În cele trei luni de tratament fibromul poate să scadă în dimensiuni, dar după întreruperea tratamentului, începe din nou să crească. De aceea prima frază în prospectul medicamentului e că este tratament simptomatic preoperator. E un tratament dat pentru a pregăti uterul pentru operație.

Unele femei iau tratament medicamentos crezând că astfel se rezolvă problema, dar nu e așa. E o soluție ce-i face munca chirgului mai ușoară,” a adăugat dr. Rares Nechifor.

Cum poate fi eliminat fără operație

Medicul a vorbit și despre embolizare e o metodă terapeutică, pe care, practică de mulți ani. Este o procedură ce ține de radiologia intervențională, nu de ginecologie. ”De aceea, procedura nu este bine cunoscută și nici promovată în cabinetele de ginecologie. Poate să fie percepută ca o soluție concurentă ce fură pacientele.”

Există un studiu făcut în Anglia care a scos la iveală că după o informare completă a pacientelor despre soluții, 90% nici nu au vrut să audă de chirurgie și au ales embolizarea. Deci potențialul procedurii este foarte mare. Însă, nu sunt destui medici pregătiți să facă intervenția și nici echipamente speciale sau destule locuri unde să se poată face o astfel de intervenție, astfel încât chiar să fie o concurența reală pentru chirurgie. Doar 3% dintre pacientele cu fibrom fac embolizare, în prezent.

”E cea mai puțin invazivă procedura, durează o jumătate de oră, pacienta este trează, nu are nicio durere, nu există anestezie generală, nu există nicio incizie, doar o mică înțepătură la mână pentru a prinde artera.

Prin procedură sunt tratate simultan toate fibroamele, nu contează că sunt unul, că sunt 10. De curând am avut o pacientă cu 19 fibroame pe care le-am tratat simultan. Asta face ca noi să putem să dăm o garanție pacientelor că nu va exista o recidivă și dăm o garanție pe viață, lucru pe care miomectomia nu poate să o facă.

Rata de recidivă după intervenția chirurgicală este de 25%-30% în primii 2 ani și peste 60% după 5 ani. Sunt șanse mari dacă ai făcut operația ca în 2-3-4 ani să recidiveze,” a spus specialistul.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

2 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

3 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

3 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

4 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

4 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

5 ore ago

Citeste si: